Kosten besparen met nieuwe kozijnen

Alle woningen die voorzien zijn van ramen en/of deuren beschikken over kozijnen. Kozijnen zorgen niet enkel voor licht en frisse lucht in de woning, maar kunnen ook invloed uitoefenen op jouw portemonnee. Indien jouw kozijnen een goede isolatiewaarde hebben, kan dit behoorlijk veel geld besparen. 

Als jij merkt dat jouw energierekening door de tijd heen steeds hoger wordt, is het hoogstwaarschijnlijk tijd om jouw huidige kozijnen te laten vervangen. Bij de nieuwe kozijnen bestellen, is het verstandig om rekening te houden met de isolatiewaarde en levensduur van de kozijnen. Zo verlies jij op termijn de minste warmte en kun jij een hoop geld besparen. 

U-waarde

Bij ieder kozijn zal er een bepaalde U-waarde zijn aangegeven. Deze waarde geeft de isolatiewaarde van het betreffende kozijn weer. Met een goed isolerend kozijn zul je minder warmte verliezen en bovendien het risico op vocht in of op het kozijn verkleinen. Hierbij geldt: hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. 

Indien jij kiest voor een kozijn met triple glas, waarvan de U-waarde gemiddeld 0,7 is, kun je het beste kiezen voor kozijnen met een U-waarde van 1,3 of lager. Hierdoor zal de isolatiewaarde van het kozijn goed bij de isolatiewaarde van het glas passen, waardoor jij minder kans hebt op condens in of op het kozijn. Bij isolerende deuren is een U-waarde van maximaal 1,2 raadzaam.

Waarom zijn isolerende kozijnen beter?

Bij isolerende kozijnen zal er licht of een isolatielaag in het kozijn zitten, waardoor de warmte beter tegengehouden wordt. Dit wordt ‘thermische onderbreking’ genoemd. Bij de kunststof kozijnen zullen er simpelweg luchtkamers tussen de binnen- en buitenkant zitten. Bij aluminium of massief hardhouten kozijnen zit er, in de meeste gevallen, een laag hard PUR-schuim of kurk in het kozijn. Dit is overigens niet vanaf de buitenkant te zien.

Triple glas

Momenteel zijn veel kozijnen voorzien van HR++ glas. Glas met een redelijk goede isolatie, al zal triple glas, gezien de isolatie, de hoofdprijs winnen. Ondanks dat triple glas zo’n 20% duurder is dan HR++ glas, zullen de kosten in korte tijd terugverdiend worden door de besparingen. Door de optimale isolatie van de triple glas zal jij minder snel en lang de verwarming aanzetten, waardoor jij een hoop kunt besparen op jouw huidige energierekening.

Hoge kwaliteit

Het is verstandig om een kozijn aan te schaffen van hoge kwaliteit. De levensduur van deze kozijnen is in het algemeen een stuk langer, waardoor jij langere tijd kunt genieten van de besparingen op jouw energierekening. Bovendien zal de hogere kwaliteit minder snel aan een vervanging of reparatie toe zijn, waardoor jij ook op dat vlak geld zult besparen.