Lekkage in je nieuw aangekocht huis

Je bent enorm blij met de aankoop van je nieuwe woning. Het liefst trek je er vandaag nog in, maar daarvoor moet er eerst geklust worden. Tijdens het verbouwen trek je het behang van de muur en sta je opeens oog in oog met een donkere vochtplek. De kans is groot dat je zojuist een lekkage hebt ontdekt, maar wat nu?

Is een lekkage een verborgen gebrek?

Een verborgen gebrek is verborgen en daardoor niet direct zichtbaar. Om te bepalen of een lekkage een geborgen gebrek is, is het dus belangrijk om te achterhalen in hoeverre de lekkage verborgen was en of je als koper de lekkage kon opmerken. In jouw geval bedekte het behang de lekkage waardoor deze voor jou niet zichtbaar was. Daarnaast wordt er van jou als koper verwacht dat je aan je onderzoeksplicht voldoet. Dit betekent dat je zelf onderzoek doet voor aankoop van de woning, goede vragen stelt en bijvoorbeeld een bouwkundige keuring laat uitvoeren. Kwam de lekkage ook niet uit de bouwkundige keuring? Dan is er sprake van een verborgen gebrek.

Is de koper aansprakelijk?

De koper is aansprakelijk voor de lekkage als hij hiervan op de hoogte was en dit niet gemeld heeft. De koper heeft een meldingsplicht en is daarom verplicht om belangrijke zaken als een lekkage te melden. Was de koper niet op de hoogte en komt uit onderzoek, zoals een lekdetectie, naar voren dat de lekkage al lange tijd aanwezig is? Ruim voor de overdracht? Dan is de verkoper aansprakelijk als de lekkage normaal verbruik van de woning hindert. Het hangt dus af van de ernst van de lekkage of de verkoper aansprakelijk is.

Zelf aansprakelijk?

Vertraagt de lekkage de verbouwing, maar hindert de lekkage niet het normale gebruik van de woning? Dan ben je waarschijnlijk zelf aansprakelijk voor het repareren van de lekkage. Gelukkig kun je de kosten voor deze reparatie declareren bij je verzekering. Om schade en reparatiekosten te kunnen declareren, stellen veel verzekeraars een lekdetectie door een onafhankelijke professional verplicht. Bij een lekdetectie wordt de locatie van de lekkage opgespoord. Vervolgens ontvang je een uitgebreid rapport met de bevindingen over de lekkage en kun je deze samen met je declaratieformulier opsturen naar de verzekering.

Lekkage herstellen

Als de locatie van de lekkage bekend is, is het tijd om de lekkage te laten herstellen. Hier kun je het beste een expert voor inhuren, zoals een loodgieter. Deze kan aan de hand van het lekdetectie rapport gericht aan het werk. Zo kan hij heel precies de muur openbreken op de plek waar het lek zit en daar de reparatie uitvoeren. Dit scheelt jou een herstelwerkzaamheden en zo kun jij alsnog snel door met de verbouwing van je nieuwe huis.