Tvbeugels installeren: een stap-voor-stap handleiding

Het installeren van een tvbeugel kan op het eerste gezicht een ontmoedigende taak lijken, maar met de juiste voorbereidingen en instructies is het een project dat je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren. In deze handleiding zullen we je door het installatieproces leiden, zodat je je tv veilig en stevig aan de muur kunt bevestigen.

Benodigdheden voor de installatie

Voordat je begint met de installatie van je tvbeugel, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle benodigde gereedschappen en materialen bij de hand hebt. Dit zijn de basisbenodigdheden die je nodig hebt:

 • Een boormachine
 • Boorbits geschikt voor het type muur
 • Schroevendraaier of accuschroevendraaier
 • Waterpas
 • Meetlint
 • Potlood
 • Stud finder (voor houten wanden)
 • Bevestigingsmateriaal (meestal meegeleverd met de beugel)
 • Veiligheidsbril en handschoenen

Stap 1: Voorbereiding en planning

De eerste stap in het installatieproces is het bepalen van de juiste locatie voor je tv. Houd rekening met de kijkhoogte en zorg ervoor dat de tv op ooghoogte wordt geplaatst wanneer je zit. Markeer de plek op de muur met een potlood.

Gebruik een stud finder om de houten balken (studs) in de muur te lokaliseren als je een houten muur hebt. Dit zorgt ervoor dat de beugel stevig aan de muur is bevestigd. Als je een betonnen of bakstenen muur hebt, heb je specifieke pluggen en schroeven nodig voor extra stevigheid.

Stap 2: De beugel monteren aan de muur

Plaats de muurplaat van de beugel op de gemarkeerde locatie en gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de beugel recht hangt. Markeer de boorgaten met een potlood. Boor vervolgens de gaten op de gemarkeerde punten.

Bij houten muren moet je ervoor zorgen dat je in de studs boort voor maximale stabiliteit. Bij betonnen of bakstenen muren gebruik je de juiste boorbits en pluggen.

Plaats de muurplaat tegen de muur en bevestig deze met de meegeleverde schroeven. Gebruik een schroevendraaier of accuschroevendraaier om de schroeven stevig vast te draaien.

Stap 3: De montageplaat aan de tv bevestigen

Bevestig de montageplaat van de beugel aan de achterkant van je tv. Zorg ervoor dat je de juiste schroeven gebruikt die compatibel zijn met de VESA-montagegaten van je tv. De meeste tv’s hebben meerdere montagegaten om verschillende beugeltypes te ondersteunen.

Plaats de montageplaat over de VESA-gaten en bevestig deze met de schroeven. Draai de schroeven stevig vast, maar zorg ervoor dat je de tv niet beschadigt door te hard te draaien.

Stap 4: De tv aan de muurbeugel hangen

Dit is een stap waarbij je mogelijk hulp nodig hebt, vooral als je tv groot of zwaar is. Til de tv voorzichtig op en lijn de montageplaat uit met de muurbeugel. Veel beugels hebben een klikmechanisme of beveiligingsschroeven om de tv op zijn plaats te houden.

Zorg ervoor dat de tv stevig in de beugel zit en controleer of alle beveiligingsschroeven goed zijn vastgedraaid.

Stap 5: Kabelbeheer

Nadat je tv veilig aan de muur hangt, is het tijd om de kabels te organiseren. Veel tvbeugels hebben ingebouwde kabelkanalen of clips die je kunt gebruiken om de kabels netjes weg te werken. Dit zorgt niet alleen voor een opgeruimde uitstraling, maar voorkomt ook dat je per ongeluk aan kabels trekt.

Stap 6: Eindcontrole

Controleer na de installatie of alles goed vastzit en de tv veilig is gemonteerd. Test de flexibiliteit van de beugel door de tv voorzichtig te kantelen of te draaien, afhankelijk van het type beugel dat je hebt geïnstalleerd. Zorg ervoor dat er geen beweging of wiebelen is en dat de tv stabiel blijft hangen.

Gebruik de waterpas opnieuw om te controleren of de tv nog steeds recht hangt. Pas indien nodig de positie aan.

Tips voor een succesvolle installatie

 • Neem de tijd: Haast je niet door het installatieproces. Een zorgvuldige en nauwkeurige aanpak zorgt voor een veiliger en stabieler resultaat.
 • Lees de handleiding: Elke tvbeugel is anders, dus lees altijd de meegeleverde installatiehandleiding van de fabrikant. Dit geeft je specifieke instructies en tips voor jouw beugel.
 • Hulp inschakelen: Vooral bij grotere tv’s is het verstandig om iemand te vragen je te helpen. Dit maakt het proces niet alleen gemakkelijker, maar ook veiliger.
 • Controleer de muur: Zorg ervoor dat de muur waar je de beugel aan bevestigt stevig genoeg is om het gewicht van de tv te dragen. Bij twijfel, raadpleeg een professional.

Veelgemaakte fouten om te vermijden

 • Onjuiste locatie: Plaats de tv niet te hoog of te laag. De ideale kijkhoogte is op ooghoogte wanneer je zit.
 • Verkeerde bevestigingsmaterialen: Gebruik altijd de juiste schroeven en pluggen die geschikt zijn voor jouw muurtype.
 • Niet waterpas hangen: Een scheve tv kan niet alleen vervelend zijn om naar te kijken, maar kan ook de beugel belasten.
 • Losse bevestiging: Zorg ervoor dat alle schroeven goed zijn vastgedraaid en dat de beugel stevig aan de muur is bevestigd.

Conclusie

Het installeren van een tvbeugel kan een eenvoudige en lonende doe-het-zelf klus zijn als je de juiste stappen volgt. Met een beetje voorbereiding en aandacht voor detail kun je je tv veilig en stijlvol aan de muur hangen. Volg deze stap-voor-stap handleiding om ervoor te zorgen dat je installatie soepel verloopt en geniet van een opgeruimde en moderne woonkamer.