Waar moet je op letten bij een zorgverzekering als je student bent?

Als je 18 jaar of ouder bent moet je vanaf nu zelf je zorgverzekering betalen. Tot je 18e levensjaar word je automatisch meeverzekerd met je ouders. Als je een student bent krijg je als het goed is elke maand zorgtoeslag. Als je te veel verdiend moet je dit zelf betalen, maar overgrote deel van de studenten krijgt deze toeslag elke maand. Een paar dagen later wordt het altijd weer van je rekening betaald, maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten? 

Waar heb ik recht op?

Je maakt in principe gebruik van een basisverzekering. Een zorgverzekering kiezen doe je wel zelf. Vaak zit je bij dezelfde verzekeraar als je ouders, maar met een ander pakket. In het basispakket heb je recht op de meest belangrijke onderdelen zoals: spoedeisende zorg, huisartsenzorg, specialistische zorg, psychologische zorg en geneesmiddelen.

Heb ik nog recht op zorgtoeslag als ik afgestudeerd ben?

Het antwoord op deze vraag is ja, een zorgtoeslag hangt af van je inkomen. Als je gebruik wil maken van zorgtoeslag dan mag je niet meer dan €30.000 verdienen per jaar. Veel verzekeraars hebben speciale jongerenpakketten. Als je afgestudeerd bent wordt je studentenverzekering omgezet naar deze verzekering. Houdt er wel rekening mee dat je zelf je zorgtoeslag stopzet. Het komt wel eens voor dat mensen jarenlang onterecht deze toeslag krijgen. Je moet dan het gehele bedrag terugbetalen.

Ik ga naar het buitenland

Het kan voorkomen dat je naar het buitenland gaat voor bijvoorbeeld een stage. Voordat je op reis gaat is het belangrijk om je polis even te bekijken. De spoedeisende zorg werk vaak net even anders in het buitenland. Voor een korte periode heeft dit niet veel invloed op je verzekering, maar als je langer in het buitenland gaat wonen om bijvoorbeeld te werken heeft dit wel gevolgen voor je zorgverzekering in Nederland. 

Waar ben ik het goedkoopst?

Als student heb je natuurlijk een hekel aan te veel betalen. Zorgverzekeraars bieden allemaal verschillende prijzen aan. Een zorgverzekering vergelijken gebeurt tegenwoordig steeds vaker. Je kunt maar een keer per jaar switchen en veel mensen maken hier gebruik van. Op vergelijkdezorgverzekeringen.nl kun je alles met elkaar vergelijken.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *