Honderden euro’s besparen door je zorgverzekering 2021 te vergelijken

Het jaarlijkse overstapmoment zit er weer aan te komen. Veel mensen laten het voor wat het is, en blijven daardoor jarenlang loyaal aan dezelfde verzekeraar, maar wist je dat je tot in de honderden euro’s kunt besparen door even rond te kijken op de markt en eventueel over te stappen?

Zorgverzekeringen vergelijken

Voordat je een overstap kunt overwegen, moet je natuurlijk de tarieven hebben vergeleken. De meeste tarieven voor 2021 zijn nu nog niet bekend, maar alle zorgverzekeraars zijn verplicht om hun nieuwe tarieven uiterlijk op 12 november 2020 bekend te maken. Binnen een maand zal je dus aardig wat te vergelijken hebben! Als je al jaren bij dezelfde verzekeraar zit, kan het verschil nog groter zijn, omdat er kans is dat de tarieven van jouw verzekeraar en de goedkoopste concurrent steeds verder uit elkaar zijn gegroeid. Vergelijken kun je bijvoorbeeld doen via de website https://www.zorgverzekeringvergelijken2021.nl/

Wat zal er in 2021 veranderen aan de tarieven?

Het kabinet voorspelt een premiestijging van gemiddeld 5 euro per maand. Dit is echter slechts een indicatie, omdat zorgverzekeraars hun tarieven zelf bepalen; ze worden niet door het kabinet vastgesteld. In ieder geval is het wel zeker dat de premies zullen stijgen, maar de stijging zal niet bij elke verzekeraar hetzelfde zijn. Daarentegen wordt het basispakket wel lichtelijk uitgebreid, en blijft het eigen risico ongewijzigd (385 euro).

Kijk ook naar de aanvullende zorgverzekering

Hoewel de premie van de reguliere zorgverzekering per verzekeraar kan verschillen, zijn de verschillen in de tarieven van aanvullende pakketten vaak groter. Dit komt doordat er minder uniformiteit is in de aanvullende verzekeringen van de verschillende aanbieders. Bij de ene verzekeraar kan je bijvoorbeeld 100 euro per 3 jaar vergoed krijgen voor een bril, terwijl het bij de andere 300 euro per 3 jaar is. Kijk naast de basispremie dus ook goed naar wat je precies nodig hebt qua aanvullende verzekeringen, zoals bijvoorbeeld een tandartsverzekering.

Andere manieren om (zorg)kosten te besparen

Naast het afsluiten van een goedkope zorgverzekering, is gewoon niet ziek worden natuurlijk de makkelijkste manier om geld te besparen op zorg. Natuurlijk heb je niks volledig zelf in de hand, maar door er een gezonde leefstijl op na te houden en regelmatig te bewegen, is de kans wel significant kleiner dat je geld zal moeten uitgeven aan zorg. Dit komt ook doordat je geen eigen risico hoeft te betalen voor de jaren dat je niet ziek bent geworden. Over eigen risico gesproken, als je een verzekering met een hoger eigen risico afsluit, is de maandpremie altijd lager. Dit kan vooral voor mensen die niet vaak zorgkosten hebben, een goeie bespaartactiek zijn.

Nog even wachten op 12 november

Er is dus genoeg reden om een overstap te overwegen. Enkele tientjes per maand kunnen besparen met slechts een simpele handeling, is natuurlijk een prettig vooruitzicht. Het is nu slechts een kwestie van wachten op 12 november. Daarna heb je tot het einde van het jaar de mogelijkheid om over te stappen. Veel succes met premiejagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *