Een caravanverzekering: hoe werkt dat?

Elk jaar opnieuw trekken er tienduizenden landgenoten de grenzen over met hun caravan of camper. En waarom zouden ze ook niet? Het is lekker gemakkelijk, budgetvriendelijk en je hebt bovendien alle verhalen van de roadtrip zelf nog eens bij de reisbeleving. Natuurlijk kan er onderweg of ter plekke wel eens iets mislopen met of door jouw camper. In dat geval is het misschien wel een goede optie om een caravanverzekering af te sluiten. Maar wat is dat nu eigenlijk? Wat houdt het in? Heb je er eentje nodig? Valt dat niet gewoon onder de autoverzekering? Dringend tijd om dat eens van naderbij te bekijken.

Wat is een caravanverzekering?

Een caravanverzekering doet alles wat een normale autoverzekering voor je wagen doet. Je bent met andere woorden verzekerd tegen schade aan de camper of diefstal van jouw caravan. Dat is dus al punt 1: een caravanverzekering valt niet onder een autoverzekering. Om het verschil met een simpel voorbeeldje duidelijk te maken: als je met jouw camper schade aan een ander berokkent valt dit onder de aansprakelijkheidsverzekering van de auto. Is er schade aan jouw camper? Dan heb je die specifieke caravanverzekering nodig. Dat is zelfs nog niet alles. De dekking van de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering van jouw auto geldt enkel en alleen wanneer de caravan is aangekoppeld aan de auto. Via Totaalbesparen.com kun je een caravanverzekering vergelijken.

Wat voor schade kan er dan voorvallen?

Het is een typisch menselijke neiging om altijd aan te nemen dat slechte dingen jou nou niet zullen overkomen. Er zijn dan ook heel wat mogelijke manieren om schade aan jouw camper of caravan te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een omgewaaide tak die op jouw caravan valt wanneer het stormt. Denk aan een paaltje aanrijden tijdens het parkeren, aan deukjes in het dak van de hagel. Of zelfs een extremer geval: dieven zijn aan de haal gegaan met jouw camper of caravan. In al deze situaties ben je met een caravanverzekering gered. Een leuke extra is dat je ook recht hebt op een vervangende caravan of een alternatief verblijf als je op reis in de problemen komt met jouw caravan of camper.

Is het verplicht?

Het gemakkelijke antwoord op deze vraag is nee. Een dergelijke verzekering is in tegenstelling tot de autoverzekering geen wettelijke verplichting. Je mag dus zelf inschatten of je het risico wenst te lopen of niet. Een typische caravanverzekering is gedekt in heel Europa (en nog wel een paar andere landen) en bij sommige zit er ook een repatriëring in het pakket als hij niet meer wilt rijden.

Is het altijd slim om schade aan te geven?

Er zijn camperverzekeringen met een basisdekking, maar ook optionele dekkingen zoals rechtsbijstand, storm- en hagelschade en ga zo maar door. Stel dat er iets voorvalt op reis dat onder de dekking valt kan het echter nog altijd wel zo zijn dat het slimmer is om de schade niet te claimen. De meeste verzekeringen werken immers met een eigen risico. Dit is het bedrag dat je bij elke vorm van schade zelf moet betalen voor de verzekeraar in actie schiet. Bij een klein deukje valt het daarom soms goedkoper uit om gewoon niks te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *