Wanneer je gehoor laten testen bij een audicien

Ons gehoor is een ontzettend gevoelig orgaan waar we dus ook heel voorzichtig mee om moeten gaan. Wanneer we dat niet doen, kan het maar zo gebeuren dat er schade aan het gehoor ontstaat en we vervolgens last hebben van een verminderd gehoor. In dat soort gevallen is het gelukkig nog wel mogelijk om contact op te nemen met een audicien. In deze tekst gaan we kijken wat gehoorschade precies is, hoe je gehoorschade het beste kunt voorkomen en wanneer het tijd is om een audicien in te schakelen.

Wat is gehoorschade?

De meest makkelijke manier om gehoorschade uit te leggen is als volgt: Ons gehoor bestaat uit verschillende onderdelen die vrij gevoelig zijn. Verschillende oorzaken zoals luide geluiden of druk kunnen er voor zorgen dat er schade ontstaat aan een van deze onderdelen. Het kan vervolgens zo zijn dat het geluid om je heen minder verstaanbaar is of in sommige gevallen zelfs zo zijn dat je niets meer hoort met een of beide oren. In dat geval spreken we dus van gehoorschade. Dit kun je voorkomen door harde geluiden te vermijden of voorzorgsmaatregelen te treffen. Denk hierbij aan oordopjes wanneer je naar een festival of concert gaat. Toch betekent gehoorschade niet direct het einde van de wereld. Vervolgens is het namelijk een goed idee om contact op te nemen met een gehoorspecialist.

Wat kan een gehoorspecialist voor je doen?

Een gehoorspecialist, ook wel audicien genoemd, is een specialist wat betreft ons gehoor. Hij kan door middel van verschillende testen namelijk onderzoeken wat de schade is en waar deze zich bevindt. Daarvoor gebruikt de specialist een zogeheten gehoortest. Tijdens deze gehoortest worden er verschillende geluiden afgespeeld waarbij het vervolgens aan jou is om aan te geven waar je deze geluiden hoort. De gehoortest is dus specifiek bedoeld om te kijken wat een eventuele oplossing kan zijn om het gehoor te helpen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een gehoorapparaat in te zetten. Dat is een apparaatje wat ergens in de nabijheid van het oor geplaatst wordt. Door een vrij ingewikkelde techniek zorgt dit gehoorapparaat er vervolgens voor dat jij meer of zelfs in sommige gevallen weer helemaal kunt horen als voor de schade. Een apparaat is ook verkrijgbaar bij deze audicien en hij zal dan ook helpen met het juiste apparaat uitzoeken. Op die manier hoeft het dus nog geen einde verhaal te zijn bij gehoorschade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *