Meer over witte wijn

Op het gebied van alcoholische drankjes hebt je ontzettend veel keus. Ze komen in allerlei sterktes en vooral de dranken met een lager percentage aan alcohol zijn populair. Zo blijven bier, wijn en champagne absolute favorieten bij veel mensen.

Wijn is dan ook ideaal voor de gezellige momenten en tijdens het eten. Voor veel mensen is wijn een bepalende smaakmaker, en als we de experts mogen geloven klopt dat ook wel. Wijnexperts kunnen er vaak honderduit over vertellen. Alleen is het voor iemand met weinig kennis niet altijd even gemakkelijk te begrijpen. Er is namelijk zo’n groot aanbod, dat je het overzicht makkelijk kunt verliezen. 

In dit artikel lees je meer over witte wijn en dan met name over de verschillende soorten druiven en de bijbehorende smaken. Zo kun jij na het lezen van dit artikel met zekerheid zeggen dat je weer iets geleerd hebt over wijn en kun je tijdens toekomstige diners indruk maken op je familie en vrienden.

De fruitige chardonnay

Chardonnay is vrijwel de bekendste witte wijn soort. De wijn wordt gemaakt van de chardonnay druif. Het bijzondere aan het rijpproces van deze wijn, is dat het wordt gedaan in roestvrijstalen tanks. De meeste wijnsoorten rijpen namelijk in houten vaten, maar bij deze soort verloopt het proces dus anders. 

Het effect hiervan is dat het direct invloed heeft op de smaak. Zo komen de fruitsmaken extra goed naar voren in de wijn. De romige vanillesmaak waar de chardonnay soms om verguisd wordt blijft zo helemaal achterwege. Vanwege zijn bekende naam wordt deze wijnsoort van alles wijnsoorten het meeste gedronken en geproduceerd. 

De frisse sauvignon blanc

De sauvignon blanc is naast de Chardonnay ook een van de bekendste wijnsoorten. Zoals de naam al doet vermoeden wordt deze wijn gemaakt van de sauvignon blanc druif. De wijn staat net als de chardonnay bekend om zijn frisse en fruitige smaak. Vanwege de met de zomer geassocieerde smaak kom je deze wijn veel tegen in landen als Frankrijk en Nieuw-Zeeland. Naast de fruitige variant zijn er ook soorten met diepere aroma’s van passievrucht en kruisbes.

De veelzijdige riesling

Riesling is verkrijgbaar in twee verschillende varianten, namelijk de droge en de zoete. De droge versie is vooral populair in landen als Duitsland en Oostenrijk. Zo noemen de Duitsers de rieslingdruif bijvoorbeeld de koningin van de druiven. De smaak van deze droge riesling is vaak citroen en/of limoenachtig. 

De zoete variant is daarentegen helemaal anders. Deze worden veel geproduceerd in Australië en Californië. Het unieke van een rieslingwijn is dat je vrij duidelijk kunt proeven uit welke streek deze afkomstig is. 

De informatie uit dit artikel is afkomstig van de website van De Gouden Ton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *