Ontdek de smaken van rode wijn

Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten wijn. Het meest rigoureuze onderscheid wordt gemaakt tussen witte en rode wijn. Beiden hebben op zichzelf veel verschillende soorten, die in verschillende landen geproduceerd worden. 

In deze blog staat rode wijn centraal en kom je van alles te weten over deze wijn en de verschillende soorten druiven die ervoor gebruikt worden. Elke druivensoort heeft namelijk wel iets unieks. Vanwege deze variëteit hoef je in een groter gezelschap niet snel bang te zijn dat de rode wijn niet in de smaak valt. Er zit bijna altijd voor iedereen wel wat lekkers tussen. 

Even als bij witte wijn, worden de druiven voor rode wijn in verschillende landen gekweekt en geproduceerd. Het effect daarvan is dat elk land een unieke smaak heeft weten te creëren, waardoor je zelfs met dezelfde druif een compleet andere wijn krijgt als ze uit verschillende landen afkomstig zijn. 

De verschillende landen

Zoals je in de inleiding al hebt kunnen lezen, wordt rode wijn in veel verschillende landen gemaakt. Zo is veel rode wijn afkomstig uit bekende wijnlanden als Frankrijk, Italië en Australië. Doordat elk land een eigen klimaat met verschillende weersomstandigheden heeft, krijgt elke druif, al zijn ze van dezelfde soort, een andere smaak. De weersomstandigheden waarin de druiven groeien zijn zo de meest bepalende factor voor de smaak en de kwaliteit van de wijn. 

De rol van druivenrassen

Naast de verschillende landen waar rode wijn geproduceerd wordt, heb je natuurlijk ook verschillende soorten druiven. Zo worden er wereldwijd wel meer dan honderd verschillende soorten druivenrassen gebruikt voor het produceren van wijn. Doordat de smaak van wijn zo afhankelijk is van het weer, komen bepaalde rassen beter tot hun recht in bepaalde delen van de wereld dan op andere plekken. 

Er zijn natuurlijk wel landen zoals Frankrijk, waar je verschillende klimaten hebt wat het mogelijk maakt om meerdere wijnsoorten van verschillende druiven in hetzelfde land te produceren. De bekendste blauwe druivenrassen die worden gebruikt voor rode wijn zijn merlot, pinot noir, cabernet sauvignon en malbec. Het bijzondere is dat al deze rassen van oorsprong uit Frankrijk komen, maar nu wereldwijd worden geplant en gebruikt om wijn van te maken.

Het uiteindelijke doel: proeven

Iets wat een beetje bij wijn hoort is het ritueel rond het proeven van wijn. Het is super leuk om een keer naar een proeverij te gaan of er zelf een thuis te houden. Als je van plan bent om thuis wijn te proeven kun je een groot aanbod van rode wijnen vinden op www.degoudenton.nl. Maar er gaat natuurlijk niets boven de sfeer van een echte wijnproeverij. Vooral in het buitenland en dan met name de echte wijnlanden, wordt hier een waar spektakel van gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *