Collageen poeder kopen: wel of niet goed idee?

Eiwitten zijn een van de belangrijkste bouwstoffen van het lichaam

Je ziet regelmatig fanatieke sporters die na een intensieve sessie een eiwitshake nemen of in hun dagelijks eetpatroon rekening houden met voldoende eiwitten in hun dieet. Het is dan ok algemeen bekend dat eiwitten een belangrijke bijdrage leveren bij het opbouwen van de spieren en ook bij het spierherstel na het sporten. Eiwitten zijn echter goed voor nog veel meer zaken en de belangrijkste bouwstoffen voor het lichaam.

Een van de eiwitten die een positieve invloed heet op tal van onderdelen in en op het lichaam, is collageen. Niet alleen is collageen goed voor de spieren, maar ook voor de huid, het haar en zelfs voor de hart en bloedvaten. Het is dan ook belangrijk dat we ons hele leven lang voldoende collageen binnenkrijgen om het lichaam in een zo goed mogelijke conditie te houden.

Pas op latere leeftijd is het zelf innemen van collageen belangrijk

De eerste jaren van ons leven, is de collageentoevoer nog niet echt een ding, omdat het lichaam zelf zorgt voor genoeg collageen en deze ook zelf aanmaakt. Na ongeveer een kwart van ons leven stagneert deze productie langzamerhand en begint het lichaam steeds minder collageen aan te maken.

Op een gegeven moment is het zelfs zo dat het lichaam helemaal geen collageen meer aanmaakt en we volledig afhankelijk zijn van de collageen toevoer die we zelf via onze voeding binnenkrijgen of die we extra toedienen via supplementen zoals collageen poeder. Veel ouderdomskwalen, zoals klachten met de gewrichten en artrose hebben een directe link met een gebrek aan collageen in het lichaam.

Verschillende types collageen

Collageen is eigenlijk een verzamelnaam voor een soort eiwit, maar kan zelf ook weer worden onderverdeeld in verschillende typen. Van de verschillende soorten collageen zijn er een handvol die het grootste volume vormen en ook het belangrijkst zijn voor de processen in ons lichaam.

Het gaat hierbij om Type 1, 2 en 3, waarbij type 1 vooral bijdraagt aan de botten, het bindweefsel, ligamenten en de huid, terwijl type 2 belangrijk is voor de ribben, de neus, het strottenhoofd en het kraakbeen. Type 3 collageen draagt bij aan het snel herstellen van wonden op de huid en ook aan gezonde bloedvaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *