Wat is het verschil tussen een trap, een ladder en een steiger?

Weet jij de verschillen tussen een ladder, een trap of een steiger? In dit blog leggen we je het nog even duidelijk uit.

Een trap

Een trap wordt soms ook een keukentrap of een huishoudtrap(-je) genoemd. Een trap is bedoeld om hoger op te klimmen.

Kenmerkend aan een trap zijn de tredes en het wat bredere plateau bovenaan. De meeste trappen hebben aan de bovenkant een beugel waar je je aan vast kunt houden of waar je tegen aan kunt leunen. Soms heeft de beugel een rekje waar je gereedschap in kunt leggen.

Er zijn verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Van slechts twee tredes tot wel 10 tredes.

Voordeel van een trap is dat je die na gebruik opklapt en zo weinig ruimt inneemt.

Er zijn behalve de enkele oploopbare trappen (die maar aan een kant tredes hebben) ook dubbele oploopbare trappen te koop. Handig, je hoeft zo’n trap niet of minder vaak te verplaatsen en je kunt er met twee personen op staan om bijvoorbeeld iets op hoogte te bevestigen. Een huishoudtrap kopen op rolsteiger.net is een goede optie..

Een ladder

Kenmerkend aan een ladder zijn de twee verticale bomen met sporten daartussen. Sporten zijn, in tegenstelling tot treden, vrij smal en minder comfortabel om op te staan. Vaak zijn ladders uitgerust met valhaken, opsteekhaken, schuifhaken, of beugels zodat de ladder vergrendeld kan worden. Voorbeelden hiervan zijn opsteekhaken, schuifhaken, valhaken en beugels. Er zijn behalve deze onbuigzame ladders ook nog touwladders die we hier echter niet bespreken.

Ladders zijn in veel uitvoeringen verkrijgbaar. Niet alleen als enkele, rechte ladder maar ook als schuif-, telescoop of vouwladder. Dat is weer handig bij het opbergen.

Met een (uitschuif-)ladder kun je grotere hoogtes bereiken.

Hoe groot de ladder moet zijn die je nodig hebt? De stahoogte van de ladder + twee meter is je werkhoogte.

Een steiger

Een steiger is niets minder dan een tijdelijke constructie waarmee je plaatsen die vanaf de grond niet bereikbaar zijn toch kunt bereiken, bijvoorbeeld voor het plegen van onderhoud, bouwen of stukadoren. Een steiger wordt opgebouwd uit steigerpijpen en steigerplanken en wordt doorgaans voor het bouwwerk geplaatst. Naarmate het bouwwerk vordert, of hoe hoger de gewenste werkhoogte moet zijn, groeit de steiger mee. Er zijn ook aluminium (rol-)steigers te huur, die makkelijk modulair opgebouwd kunnen worden, bijvoorbeeld bij schilderwerkzaamheden binnen of buiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *