Wat is een kangoeroewoning en is dit iets voor jou?

Een kangoeroewoning is een begrip dat is overgewaaid uit Scandinavië. Deze woontrend zien we ook in de rest van Europa steeds vaker voorbij komen. Maar wat is een kangoeroewoning eigenlijk en is het iets voor jou? Daar kom je achter bij het lezen van dit artikel.

Wat is een kangoeroewoning?

Een kangoeroewoning, die onder andere verkocht wordt door Van der Eijken makelaardij Roosendaal, is een huis waar meerdere gezinnen onder één dak wonen. De gezinnen delen dezelfde voordeur, maar hebben wel duidelijk gescheiden leefruimtes die via de binnenkant te bereiken zijn. Vaak nemen kinderen een deel van de zorg op zich of passen familieleden op de neefjes, nichtjes en kleinkinderen. In dat laatste geval moet je je wel aan wat regels houden.

De zorgvraag

Het uitgangspunt is dat er een zorgvraag is. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat en van de kinderen autistisch is en baat heeft bij een vertrouwd gezicht dat altijd in de buurt is. Het kan ook zo zijn dat één van de ouders aan het dementeren is en dat de kinderen de zorg voor de ouder op zich nemen. Een kangoeroewoning past in de categorie van de ‘mantelzorgwoning’ met het grote verschil dat zo’n woning vaak een losstaand huisje is dat voor een bepaalde periode wordt neergezet.

Het aantonen van een zorgrelatie

Als je bij een woningcorporatie van een gemeente aanklopt dan zullen ze daar bijna in alle gevallen vragen of je kunt aantonen dat er sprake is van een zorgrelatie. Op internet is hierover veel praktische informatie te vinden. De eenvoudigste manier om een kangoeroewoning te regelen is via de woningbouwvereniging van verschillende gemeenten. Het kopen of bouwen van een kangoeroewoning is natuurlijk ook een optie. Het is belangrijk om de eigendomsverhoudingen altijd te laten vastleggen bij een notaris. Je kunt een kangoeroewoning als één woning in het kadaster inschrijven met gemeentelijke toestemming van verhuur van de tweede inpandige woning. Je kan het natuurlijk ook samen met iemand kopen. Controleer wel altijd even welke regels er voor kangoeroewoningen gelden binnen jouw gemeente. Dit kan namelijk per gemeente verschillen en je wilt niet voor verrassingen komen te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *