Vacatures bouwkunde

Heb jij een opleiding afgerond in de richting van bouwkunde? Dan ben je nu vast op zoek naar vacatures voor bouwkunde. Afhankelijk van waar je interesses liggen, kun je bij allerlei verschillende bedrijven terecht komen. Maar wat verdient zo’n bouwkundige eigenlijk? Hier is geen kant-en-klaar antwoord op, omdat het afhangt van een heleboel verschillende factoren. 

Opleiding

Hoe veel je als startende bouwkundige verdient, hangt allereerst af van wat voor opleiding je hebt gedaan. Een universitaire opleiding zorgt vaak voor een hoger startsalaris dan een mbo- of hbo opleiding. Om je een indicatie te geven: als bouwkundig tekenaar verdien je met een mbo opleiding gemiddeld €2.350 per maand. Een hbo opleiding levert gemiddeld €2.670 per maand op, en met een universitaire opleiding ontvang je gemiddeld €2.760 per maand als bouwkundig tekenaar. Let er wel op dat dit gemiddelden zijn: wanneer je als starter begint op de arbeidsmarkt, zal je startsalaris wat lager liggen dan bovengenoemde bedragen.

Ervaringsniveau

Een tweede factor die enorm meetelt in het salaris van een bouwkundige, is dus ervaringsniveau. Afhankelijk van hoe lang je al meedraait op de arbeidsmarkt, kun je dus meer verdienen. Ter indicatie: het salaris van een bouwkundig tekenaar kan uitlopen tot een maximum van ongeveer €3.500 per maand. Hoe meer verantwoordelijkheden en ervaring je hebt, hoe hoger je salaris kan oplopen. Ook hierin is opleiding een belangrijke factor: de salarissen voor hbo- en universitaire opleidingen lopen vaak wat harder op. Wil je meer leren over het bouwkunde vak? Dan is doorstuderen dus altijd een optie. Maar het belangrijkste is dat jij straks een baan hebt waar jij je fijn bij voelt.

Functie

De laatste factor die meetelt in het salaris van een bouwkundige, is simpelweg de functie van een persoon. Vaak geldt: hoe meer verantwoordelijkheden je hebt, hoe meer je verdient. Zo liggen de salarissen voor een bouwkundig adviseur al gauw wat hoger dan die van een gemiddelde bouwkundig tekenaar. Heb je een bouwkunde vacature gevonden, die je wel interessant lijkt? Vaak kun je aan de hand van je opleidings- en ervaringsniveau en het type functie dus wel inschatten hoe veel je precies kan gaan verdienen.