De gevolgen van te veel kalk in kraanwater 

ginafrallypower.nl

Ondanks dat kalk in het kraanwater niet schadelijk is, kan te veel kalk wel als onprettig worden ervaren. Zo kunnen haar en huid er droog van worden en kan er kalkaanslag ontstaan in apparaten of op bijvoorbeeld tegels. Wat zijn nou precies de gevolgen van te veel kalk in het kraanwater en wat kun je doen het te verminderen. 

Kalkaanslag 

Misschien is het je wel eens opgevallen dat er op de douchekop soms een witte aanslag kan ontstaan. Deze aanslag ontstaat door kalk in het water. Wanneer je deze aanslag te lang laat zitten, bouwt het zich op en wordt het uiteindelijk alleen maar moeilijker om schoon te krijgen. De ruwe structuur van de kalkaanslag zorgt er namelijk voor dat meer kalk zich er makkelijk aan hecht. Probeer er daarom voor te zorgen dat je regelmatig de douchekop, tegels en kranen schoonmaakt met azijn.  

Apparaten in huis 

Kalk hoopt zich ook op in apparaten waarvoor het kraanwater wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een het apparaat waar je elke dag koffie mee zet of de waterkoker waar je water in kookt voor thee of het koken van pasta. Te veel kalk in deze apparatuur kan er uiteindelijk voor zorgen dat deze uiteindelijk stoppen met werken. Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van een tablet die de apparatuur weer ontkalkt en vind je op internet allerlei andere handige trucjes. 

Aanpakken bij de kern 

Om het probleem bij de kern aan te pakken kun je ook je water ontkalken door middel van een apparaat in huis. Zo’n apparaat noem je ook wel een waterontharder. Deze waterontharder zorgt ervoor dat jouw kraanwater in huis gefilterd wordt en uiteindelijk minder kalk bevat. Al met al kun je stellen dat kalk in het water zeker niet slecht is, maar dat een overmatige hoeveelheid wel kan zorgen voor af en toe onprettige situaties. Vergeet vooral niet dat de inname kalk ook een positieve werking heeft, namelijk op de botten en tanden.