Koekenpan

Koekenpan

Tegenwoordig zijn er verschillende warmtebronnen waarop gekookt kan worden. Het kan soms lastig zijn om te beslissen of sommige pannen wel of niet geschikt zijn voor een bepaalde warmtebron. Als je twijfelt, zoek het dan uit nog voordat je een aankoop doet. 

Waar moet een goede koekenpan aan voldoen?

Als eerste is het belangrijk dat het bakvlak van de koekenpan de smaak en de eetbaarheid van het product niet aantast. Daarnaast is het belangrijk dat de hitte gelijkmatig en efficiënt geleid wordt. Vooral bij inductiepannen is dit van belang, want het komt nog wel eens voor dat bepaalde pannen ongelijkmatige hitteverdeling op de inductieplaat hebben. Het eten aan de ene kant van de pan wordt dan wel gaar maar de andere kant gaat veel trager. Het kan liggen aan de pan, maar kan ook te maken hebben met je inductieplaat. In ieder geval kun je het beste even contact opnemen met de leverancier voor een oplossing. Wie weet heb jij ook nog wel garantie op je artikelen. 

Anti-aanbaklaag

Heeft de pan een anti-aanbaklaag? Let op dan heel goed op, als er krasjes beginnen te vormen in de pan dan kun je deze beter niet meer gaan gebruiken. Er kunnen dan namelijk schadelijke stoffen vrijkomen. Teflon is één van deze stoffen, vermijd pannen die deze stof bevatten, dit kan kankerverwekkend zijn. Naast de teflon pannen die een slechte reputatie hebben is het ook van belang om te letten op de volgende stoffen: PFOA, PTFE en PFAS, deze stoffen zijn giftig. Inname van deze stoffen kunnen op langdurige termijn schadelijk zijn voor je gezondheid. Let hier dus goed op!

Wat voor koekenpan moet ik kopen?

Ben jij momenteel op zoek naar een koekenpan? Natuurlijk ligt de keuze dan helemaal aan jou, maar onderstaand vind je een aantal aandachtspunten om bij stil te staan. Denk aan:

  • Is de pan energiezuinig?
  • Heeft de pan een vlakke bodem of staat deze bol? Voor een inductieplaat kun je bijvoorbeeld beter een pan met een platte bodem gebruiken, dit is beter voor een gelijke warmteverdeling. 
  • Van welke materiaal is de pan gemaakt? Er zijn meerdere materiaalsoorten zo heb je: gietijzer (geëmailleerd en ongeëmaileerd), roestvrij staal, platstaal, koper en aluminium.
  • Werkt de pan op jouw hitte bron? Zo heb je pannen voor: inductie, gas, halogeen, keramisch of elektrische warmtebronnen.
  • Wat is het formaat van de koekenpan? Kook jij voor meerdere mensen dan gebruik je natuurlijk ook een grotere pan, daarnaast kiezen vele mensen ook voor een ruimere pan omdat ze dat handiger vinden.

Dit zijn een aantal koekenpan merken die bij veel mensen bekend zijn: Bk, Tefal, Le Creuset, WMF en Sola.