Deze stijlen kun jij in je bierbrouw ketel maken

Bieren, ze zijn er in allerlei verschillende kleuren, geuren en smaken. Niet voor niets is bier één van de meest gedronken alcoholische dranken ter wereld. Juist omdat er zo ontzettend veel keuze is, is de kans dus vrij groot dat er wel een variant is die je lust. Waar we bij bier vaak aan normale pils denken, gaat bier natuurlijk veel verder dan alleen dit. We kunnen namelijk tegenwoordig allerlei verschillende soorten bier brouwen. Waar dit tot voorkort alleen was toebedeeld aan de grote brouwerijen, kun je tegenwoordig ook gewoon heel eenvoudig zelf aan de slag. Hoe je dit doet, vertellen we je in dit artikel.

Verschillende soorten bier

Voordat we verder gaan met hoe je eenvoudig zelf bier kunt brouwen, is het goed eerst te kijken naar de verschillende soorten bier. Bier kunnen we onderverdelen in verschillende ‘stijlen’. Nu vraag jij je vast af, welke bierstijlen zijn er? We kennen in principe een 4-tal verschillende stijlen, die zijn onderverdeeld in klassen. Klasse A is het lichtst en klasse D is het donkerst. Kies je bijvoorbeeld voor een licht biertje, dan zal dit doorgaans een klasse A biertje zijn. 

Hoe kun je zelf bier brouwen?

Zelf bierbrouwen is natuurlijk het allerleukste wat er is. Waar veel mensen denken dat het ontzettend lastig is, is dit absoluut niet het geval. Je kunt namelijk gemakkelijk en snel online een bierbrouw pakket bestellen en direct aan de slag. Het enige wat jij nodig hebt, is een pan van ongeveer 6 liter, zodat je voldoende ruimte hebt om aan de slag te kunnen gaan. Brouw je regelmatig je eigen bier, dan is het aan te raden een brew monk aan te schaffen. Met een Brew Monk kun je namelijk maischen, filteren en koken in één! 

Hoe lang duurt het brouwen van bier

Het brouwen van bier duurt ongeveer 2 tot 4 weken. De eerste stappen zijn vaak zo gedaan, maar wanneer deze eenmaal klaar zijn, dan dien je te wachten op het gistingsproces. Dit is een natuurlijk proces, wat daarom helaas ook niet te versnellen is. Het proeven van het zelfgebrouwen bier dient helaas dan toch nog even op zich te laten wachten. Wel heb je als voordeel, omdat je er op moet wachten, het vaak stukken lekkerder smaakt. Je kunt dus prima vast een datum met een aantal vriendin prikken, zodat jullie samen van je eigen gebrouwen biertje kunnen genieten.