3 handige tips bij het inrichten van een fijne slaapkamer

Een prettige slaapomgeving is een absolute must voor de kwaliteit van jouw nachtrust. Maar hoe creëer je een fijne slaapkamer die van alle gemakken is voorzien? Bij het inrichten van een geheel nieuwe slaapkamer of bij het geven van een make-over aan je huidige, is het belangrijk dat je met een aantal dingen rekening houdt. Universele essentials die bijdragen aan een fijne sfeer in de slaapkamer én (heel belangrijk!) een hele goede nachtrust. Benieuwd waar je aan moet denken? Hieronder volgen drie handige tips bij het inrichten van jouw slaapkamer.

1.      Zorg voor voldoende verduistering

Voldoende verduistering is ongelooflijk belangrijk in de slaapkamer. De mens heeft een donkere ruimte nodig om effectief te kunnen slapen. Met behulp van een donkere ruimte worden er in het lichaam meer slaaphormonen aangemaakt. Hierdoor slaap je dieper en langer. Uit onderzoek is gebleken dat mensen in een te lichte kamer ook veel minder effectief slapen. Zij kampen niet alleen met insomnia, maar ook met geestelijke- en lichamelijke problemen door het langdurige slaaptekort.

Je verduistert de kamer met behulp van goede raamdecoratie zoals een duo rolgordijn verduisterend, overgordijnen of verduisterende plisségordijnen. Kies je voor een rolgordijn? Let er dan wel op dat er ook zijgeleiders worden geplaatst. Op die manier voorkom je dat er nog straaltjes licht langs het gordijn schijnen.

2.      De plaatsing van het bed

Het bed is letterlijk en figuurlijk het middelpunt van de slaapkamer. Maar waar plaats je deze?

In de meeste slaapkamers is er relatief weinig ruimte om hier zorgen over te hebben. Het bed kan slechts op één manier geplaatst worden. Meestal recht tegenover de deuropening, tegen de langste muur. Idealiter is het ook fijn om rekening te houden met een eventuele verwarming of het raam. Het zou fijn zijn als het bed hier niet te dicht bij ligt. Ook moet er voldoende loopruimte om het bed heen zijn. Kan je gemakkelijk uitstappen en staat het bed niet in de weg van een normale looproute? Dan heb je de juiste positie te pakken. De slaapkamer inrichten wordt zo een feestje!

3.      De vloer

De vloer is erg belangrijk voor het comfort in de slaapkamer. Kies je voor laminaat, pvc, hout of tapijt?

Tegenwoordig zien we vooral het gebruik van laminaat en pvc terug in de Nederlandse woningen. Het komt nog maar zelden voor dat iemand een tapijtvloer op de benedenverdieping laat leggen. In de slaapkamer is dit echter toch wel een beetje anders. Hier is comfort namelijk de prioriteit. Het laatste wat je wilt is uit bed stappen en getrakteerd worden op een ijskoude vloer. Daarom is het zo prettig om een zachte vloer onder je voeten te hebben. Bovendien wordt de vloer in de slaapkamer veel minder intensief gebruikt. Hierdoor zijn mogelijke nadelen op het gebied van onderhoud van de tapijtvloer ook te verwaarlozen.

Liever geen tapijt? Bijvoorbeeld wegens allergieën? Dan kan je er ook voor kiezen om een groot vloerkleed in de ruimte te plaatsen. Lekker warm aan de voeten en het oogt ook nog eens ontzettend sfeervol.