OSB plaat: alles wat je wil weten

OSB, of oriented strand board, is een constructiemateriaal dat bestaat uit strengen hout die in verschillende richtingen zijn georiënteerd en aan elkaar zijn gelijmd. Het wordt al vele jaren gebruikt als een betaalbare en duurzame optie voor vloeren, dakbedekking en muurbekleding. De laatste jaren is het populair geworden als bouwmateriaal vanwege zijn milieuvriendelijkheid en veelzijdigheid. Als je overweegt OSB plaat te gebruiken voor je volgende project, lees dan verder voor meer informatie over de geschiedenis ervan en hoe je kunt weten of het de juiste keuze voor jou is!

Een korte geschiedenis van OSB plaat

OSB plaat werd in het begin van de jaren 1970 voor het eerst ontwikkeld door het Canadese bedrijf Weyerhaeuser. Het werd ontwikkeld als alternatief voor multiplex, dat toen steeds duurder werd. OSB plaat werd snel populair vanwege zijn betaalbaarheid en duurzaamheid, en is sindsdien op grote schaal gebruikt in de bouw. 

De laatste jaren heeft OSB-plaat aan populariteit gewonnen als duurzaam bouwmateriaal. Het wordt gemaakt van snelgroeiende bomen zoals populier en eucalyptus, die sneller kunnen worden geoogst dan trager groeiend hardhout. Bovendien wordt OSB plaat vaak gemaakt met gerecycleerde houtspaanders of zaagsel, waardoor het een zeer milieuvriendelijke optie is.

Hoe weet je of OSB plaat geschikt is voor jouw project?

Er zijn een aantal punten die je mee moet nemen om te beslissen of OSB plaat geschikt is voor jouw project. 

  • Denk eerst aan het beoogde gebruik van het materiaal. OSB plaat wordt vaak gebruikt als goedkope optie voor de bekleding van wanden en vloeren, maar kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt, zoals dakbedekking, bevelsiding en meubels.
  • Houd vervolgens rekening met het klimaat waarin het materiaal zal worden gebruikt. OSB plaat wordt niet aanbevolen voor vochtige of natte klimaten, omdat het na verloop van tijd kan opzwellen en afbreken. Als je in een bijzonder regenachtig of vochtig gebied woont, kun je een ander materiaal overwegen, zoals multiplex of spaanplaat.
  • Denk ten slotte aan de esthetiek van je project. OSB plaat heeft een zeer natuurlijke uitstraling die sommige mensen aantrekkelijk vinden, terwijl anderen het te rustiek vinden. Als je op zoek bent naar een meer gepolijste look, kun je overwegen een ander materiaal te gebruiken.

OSB plaat is een goede keuze voor veel projecten, maar lang niet voor iedereen. Zorg ervoor dat je alle bovenstaande factoren in overweging neemt voordat je een beslissing neemt over of OSB plaat geschikt is voor jouw project! Bedankt voor het lezen, we hopen dat je deze blog nuttig vond.