Grote naamdiversiteit in Nederland

De naamdiversiteit is in Nederland tegenwoordig groot. Van typisch Hollandse namen tot namen met internationale invloeden. Vind je het lastig om een naam uit te kiezen? Dan zijn er verschillende naamlijsten die jou inspiratie kunnen bieden. Je kunt bijvoorbeeld korte namen bekijken. Vind je typisch Hollandse namen leuk? Dan kun je ook specifiek daar naar zoeken. Uiteraard kun je ook voor elke letter in het alfabet alle daarbij horende namen bekijken. 

Betekenisvolle namen voor jongens en voor meisjes

Sommige mensen kiezen voor een bepaalde naam omdat ze deze simpelweg mooi vinden. Maar er zijn ook mensen die namen met een diepgaande betekenis het mooiste vinden. Behoor je tot deze laatste groep? Bekijk dan vooral de lijst met betekenisvolle namen. Er zijn tal van verschillende betekenis namen voor jongens en voor meisjes te vinden. Neem bijvoorbeeld de jongensnaam Sevijn. Deze naam betekent letterlijk ‘’van het bos’’. Ben je zelf een natuurliefhebber? En vind je het een mooie naam? Dan is deze zeldzame naam met betekenis wellicht een goede optie. Voor een meisje is Zody een zeldzame naam met een betekenis. Deze naam betekent letterlijk ‘’leven’’. Deze meisjesnaam is een goede optie als je van aparte meisjesnamen met een mooie betekenis houdt.

Korte krachtige namen

Het kiezen van een babynaam kan een lastig iets zijn. Het is immers toch een naam die jouw kindje zijn of haar hele leven met zich meedraagt. Je kunt daardoor een flinke dosis verantwoordelijkheid voelen. Dit is begrijpelijk. Maar eigenlijk is hierin geen goed of fout. Het is van belang dat jij en je partner de naam mooi vinden. Vinden jullie bijvoorbeeld kortere babynamen mooi? Dan zullen jullie blij worden van alle korte krachtige namen die er in de lijst opgesomd staan. Korte namen werden voorheen vaak met jongens geassocieerd. Maar deze associatie is niet langer terecht. Ook voor meisjes kun je mooie korte namen vinden. 

Gender neutrale babynamen

Wanneer je het geslacht van jouw kindje weet, wordt het bedenken van een babynaam enigszins makkelijker. Je hoeft dan immers alleen nog maar een jongens- of meisjesnaam te verzinnen. Wanneer je het geslacht van jouw kindje nog niet wilt weten, is deze naamkeuze wat lastiger. Je moet dan namelijk twee babynamen verzinnen. Of toch niet? Je zou ook kunnen gaan voor een gender neutrale babynaam. Dit worden ook wel unisex namen genoemd. Dit zijn namen die zowel door jongens als door meisjes gedragen kunnen worden. De naam Sem is hiervan een mooi voorbeeld. Welke (unisex) naam wil jij jouw kindje geven?