Waarom is een boot verzekeren niet verplicht?

Het zal je ongetwijfeld wel bekend zijn dat je in Nederland (en ook in de andere landen die deel uitmaken van de Europese Unie) verplicht bent om een verzekering af te sluiten voor je auto of je ander gemotoriseerd voertuig welke in het verkeer wordt gebracht. Toch is het zo dat een boot verzekeren op moment van schrijven niet wettelijk verplicht is. Door veel mensen wordt dit eigenlijk toch als een beetje vreemd bevonden. Hoe komt dat nu eigenlijk precies? Wellicht heeft de overheid daar gewoon geen extra verplichting voor willen opleggen. Toch betekent dit absoluut niet dat het afsluiten van zo’n verzekering niet interessant kan zijn. Wil je graag meer ontdekken over het verzekeren van je boot? Dat is mogelijk met de onderstaande informatie!

Let op, er is alleen geen sprake van een wettelijke verplichting 

Voor een boot verzekeren geldt dat er op moment van schrijven in Nederland geen sprake is van een wettelijke verplichting. Dat is zeer belangrijk om te weten. In bepaalde situaties is het namelijk wel degelijk zo dat je verplicht al zijn om houder te zijn van een verzekering voor je boot. Dit is onder meer het geval wanneer je er regelmatig voor kiest om deel te nemen aan wedstrijden. Daarnaast is dit eveneens het geval wanneer je bijvoorbeeld wenst aan te leggen in bepaalde havens of wanneer je door bepaalde wateren wenst te varen. In het bijzonder voor wateren die zeer druk worden bevaren geldt dat het sowieso interessant kan zijn om over een bootverzekering te beschikken.

In andere landen buiten Nederland vaak wel wettelijk verplicht 

Je boot verzekeren mag dan in Nederland misschien wel niet wettelijk verplicht zijn, je mag dit in geen geval doortrekken naar de andere landen, ook niet naar andere Europese landen. Voor verschillende landen geldt namelijk in de praktijk wel degelijk dat je er verplicht houder dient te zijn van een bootverzekering. Dit geldt voor enkele van de meest populaire vakantielanden van Europa. Denk hierbij niet alleen aan Spanje en Italië, maar ook aan bijvoorbeeld Griekenland en Kroatië. 

Voor heel veel mensen die eigenaar zijn van een boot geldt dat ze er niet alleen voor kiezen om daarmee te gaan varen hier in Nederland. Ben jij ook van plan om bijvoorbeeld tijdens de zomermaanden met jouw boot naar het zonnige zuiden te vertrekken? Hou er dan niet alleen rekening mee dat je mogelijks verplicht over een verzekering voor je boot moet beschikken, daarnaast zal je hier ook rekening mee willen houden bij de keuze van het vaargebied. 

Besparen op je boot verzekeren? Dat is zeker mogelijk!

Het spreekt voor zich dat je boot verzekeren bij voorkeur op een zo optimaal mogelijke manier dient te gebeuren. Dit gezegd hebbende is het anderzijds natuurlijk eveneens zo dat je niet te veel zal willen betalen voor je verzekering. Je kan de premie op verschillende manieren drukken. Sowieso is het altijd een goed idee om een vergelijking uit te voeren tussen verschillende verzekeraars die deze verzekering aanbieden. Hou er bovendien ook rekening mee dat het vaargebied dat wordt verzekerd voor een groot deel bepalend is voor de premie die je moet betalen. In ieder geval, er hoeven absoluut geen torenhoge kosten verbonden te zijn aan je boot verzekeren, integendeel.