Nieuw jaar, nieuwe kleur

Het nieuwe jaar is een ideaal moment om jouw huis een flinke make-over te geven. De kerstboom is de deur uit en opeens bekijk je je woonkamer met nieuwe ogen. Die kleur op de muur is eigenlijk wel toe aan verandering. Tijd om aan de slag te gaan met een nieuwe kleur.

Start met een actieplan

Voordat je naar de verfwinkel kunt om verf in te slaan, is het belangrijk om eerst goed na te denken wat je eigenlijk wilt. Wil je de gehele muur in een kleur verven of werk je liever met vlakken? Neem je het plafond ook mee? Of laat je deze wit?

Neem de tijd om deze vragen voor jezelf te beantwoorden en kijk vooral ook op social media of Pinterest om inspiratie op te doen. Vaak vind je zo creatieve ideeën waar je zelf nooit aan gedacht had.

Aan de slag

Als je klaar bent om de muur te gaan verven, is het belangrijk om eerst het oppervlakte goed te onderzoeken. Kun je direct aan de slag of is er nog werk aan de winkel? Zitten er gaten in de muur? Pak je gereedschap er dan maar bij, want deze gaten moet je professioneel gaan opvullen. Afhankelijk van de grootte en positie van het gat, kan het ook verstandig zijn om te kijken of hier geen tocht of andere onwenselijkheden door naar binnen dringen. Om te zorgen dat de muur goed geïsoleerd blijft, kun je overwegen om purschuim aan te brengen. Bij kleinere en meer oppervlakkige gaten gebruik je muurvuller. Hiervan breng je steeds een laagje aan en strijk je dit glad met het plamuurmes. Laat de muurvuller drogen en kijk of de muur weer gevuld is. Is dit niet het geval? Herhaal dan de taak. Als de muurvuller iets te dik aangebracht is, moet je de overtollige muurvuller wegschuren.

Heb je nog schroeven in de muur zitten die je niet meer gebruikt? Trek dan eerst de schroef uit de muur met een hamer. Pak vervolgens een boormachine erbij om je plug uit de muur te boren. Je houdt nu een gat. Dit gat kun je ook weer vullen met muurvuller.

Als je muur mooi, egaal is, is het tijd om te gaan afplakken. Zorg dat alle randen afgeplakt zijn en dat ramen en deuren ook goed afgeplakt zijn. Stopcontacten haal je het liefst in zijn geheel van de muur af. Zo weet je zeker dat ze niet per ongeluk mee geverfd worden.

De verftechniek

De beste verftechniek voor grote oppervlakken, zoals muren, is de vlakken techniek. Dit betekent dat je de muur opdeelt in kleine vlakken en dat je steeds een stukje opschuift op de muur. Je begint bovenaan met vak een. Verf van boven naar beneden een vierkant van ongeveer 30 centimeter. Verf vervolgens horizontaal hetzelfde vlak. Start vervolgens weer bovenin met een nieuw vlak en werk zo de gehele muur rij voor rij, vlak voor vlak af.

Voordat je het weet heb je een geheel nieuwe woonkamer. Een nieuwe kleur op de muur kan echt wonderen doen.