Expat zorg in Nederland

Ben jij de komende maanden of jaren actief als expat in Nederland? Dan moet je een hoop praktische zaken regelen, zoals huisvesting en eventueel kinderopvang en een school voor de kinderen. Maar wist je ook dat je je zorgverzekering moet regelen in Nederland? Ook als je werkt voor een internationaal bedrijf?

Welke opties heb je als expat?

Als expat heb je dezelfde mogelijkheden en verplichtingen als andere Nederlandse inwoners. Dit betekent dat je minimaal een basisverzekering moet afsluiten in Nederland. De basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt en dekt de kosten voor veel basiszorg, zoals een bezoek aan de huisarts. Of een bezoek aan de tandarts door je kinderen.

Er zijn ook veel kosten die niet vergoed worden door de basisverzekering. Dit zijn onder andere fysiotherapie en tandzorg voor volwassenen. Daarnaast wordt orthodontie niet vergoed en is er ook geen vergoeding voor brillen uit de basisverzekering.

Wil je deze zorg wel gebruiken? Dan kun je het beste een aanvullende verzekering aanvragen. Een aanvullende verzekering vergoedt (deels) zorg die niet in de basisverzekering zit. Je hebt aanvullende verzekeringen die meerdere vormen van zorg vergoeden, maar je hebt bijvoorbeeld ook een speciale brillen zorgverzekering of een tandverzekering. Waarbij alleen deze specifieke vorm van zorg vergoed wordt.

Hoe kies je de juiste zorg?

Welke zorg je nodig hebt als expat is heel persoonlijk. Iedere persoon is namelijk anders en heeft andere zorgbehoeften. Dit betekent dat er geen algemeen antwoord te geven is op deze vraag. Kijk daarom goed naar welke zorg je nodig hebt en of deze zorg alleen vergoed kan worden uit de basisverzekering. Is dit niet het geval? Dan kun je onderzoeken of een aanvullende verzekering voor jou een goede toevoeging is.

Let hierbij wel goed op of de extra premie kosten opwegen tegen de daadwerkelijke kosten die je maakt bij de specialist. Stel dat je bijvoorbeeld je afspraken bij de tandarts vergoed wilt hebben. Kijk dan goed naar de premie en de voorwaarden. Wordt het gehele tandartsbezoek vergoed? Of slechts een deel? Hoeveel premie betaal je per jaar? En hoeveel kost een consult bij de tandarts? Het kan soms voordeliger zijn om voor de consulten bij de tandarts geld apart te leggen in plaats van maandelijks premie betalen.

Schakel hulp in

Vind je het lastig om het Nederlandse zorgstelsel goed te doorgronden? Vraag dan hulp in je omgeving. Bijvoorbeeld een collega of een vriendin. Zij kunnen goed meekijken naar de voorwaarden en de premies.

De goedkoopste zorgverzekeraar is niet altijd de beste keus, omdat deze bijvoorbeeld maar met beperkte zorgpartners afspraken gemaakt heeft. Dit betekent dat jij in de praktijk ver moet reizen voor zorg. Dit vind je in de voorwaarden. Daarom is het zeer belangrijk om deze goed door te nemen. Als je eenmaal een zorgverzekeraar gekozen hebt, ben je erna een jaar verplicht verbonden aan deze partij. Kies dus slim!