Terugblik op het NK zeemeermin zwemmen

Terugblik op het NK zeemeermin zwemmen

Het is alweer een tijdje geleden dat het laatste NK zeemeermin zwemmen georganiseerd werd. Daarom vinden we het eens leuk om terug te blikken op dat evenement en om te kijken in hoeverre er nog animo is voor een nieuw NK dat georganiseerd kan gaan worden in de komende jaren.

Organisator NK zeemeermin zwemmen

Voorheen werd het NK zeemeermin zwemmen altijd georganiseerd door ONDA Training (dit valt tegenwoordig onder Zeemeerminshop). ONDA Training was een zwemschool waar je (speciale) zwemlessen kon volgen en waar je ook zeemeermin zwemmen kon volgen. 

De oprichtster van ONDA (vanaf nu Zeemeerminshop) was dan ook de eerste in Nederland die begonnen is met het zeemeermin zwemmen. Dat was zo rond het jaar 2016, toen zeemeermin zwemmen nog helemaal niet bekend was in Nederland en het in korte tijd super snel in populariteit groeide.

Zeemeerminshop ging al gauw door heel Nederland aan de slag met het organiseren van zeemeermin workshops, feestjes, de verkoop van zeemeermin staarten, maar dus ook het organiseren van het zeemeermin NK. 

Wat je kunt verwachten van het NK zeemeermin zwemmen

Het NK zeemeermin zwemmen is in principe opgebouwd uit twee verschillende disciplines; het de snelheidswedstrijd en het parcour d’elegance. Daarnaast werd er ook nog een “verkleedwedstrijd” georganiseerd waar de mooiste zeemeermin werd uitgekozen. 

We vertellen hieronder wat meer over de onderdelen.

Snelheidswedstrijd

Tijdens de snelheidswedstrijd gaat het erom, je kunt het waarschijnlijk al raden, wie er het snelst van A naar B komt met de zeemeermin staart aan. Deze wedstrijd werd georganiseerd voor verschillende afstanden en werd ook gehouden onder de jongens en de meiden. Er werd door een scheidsrechter nauwlettend in de gaten gehouden wie het snelst binnenkwam en de eerste prijs in de wacht sleepte. 

Parcour d’ elegance

Het Parcour ‘d elegance was een wedstrijd waar het erom ging wie de meest sierlijke bewegingen kon maken met de zeemeermin staart aan. Er waren in totaal drie juryleden welke beoordeelden welk cijfer de zeemeerminnen en zeemeermannen kregen. Na de wedstrijd werden de punten bij elkaar opgeteld, gedeeld door drie en werd er berekend wie er won. 

De sierlijkste bewegingen zijn natuurlijk subjectief qua beoordeling, daarom is ervoor gekozen om drie verschillende scheidsrechters te kiezen. Het was werkelijk waar een prachtig schouwspel en voor alle toeschouwers was het enorm genieten om te zien hoe de zeemeerminnen zo mooi onder water wisten te bewegen.

De zeemeermin verkleedwedstrijd

Tijdens de verkleedwedstrijd waren het vooral de zeemeerminnen die meededen. De zeemeerminnen waren compleet uitgedost, tot opmaak en parels over het hele lichaam aan toe. De combinaties van de zeemeermin staarten met de schmink en alle accessoires maakte het helemaal af.

Uitslagen van de eerdere NK’s vind je hier.

We hebben hieronder nog even een video geplaatst naar de gemaakte beelden van het NK. Zal het dit jaar dan zover komen dat er weer een NK zeemeermin zwemmen wordt georganiseerd?