Hoe blijf je productief als je vanuit huis werkt

Begin je met (deels) thuiswerken voor je baan? Of heb je een nieuwe baan die je volledig vanuit huis doet? Dan ben je misschien wel op zoek naar tips om zo effectief mogelijk thuis te werken. Het doel is dat je zo gefocust, gemotiveerd en doelgericht mogelijk blijft. De uitdaging zijn de obstakels die je ervaart, of je nu in je eentje thuis werkt of samen met je partner. Werkruimtes, afleidingen en de andere mensen in een huis of appartement kunnen de productiviteit verminderen. Zorg voor een fijne werkruimte met goede meubelen, zoals van havic-kantoormeubelen.nl. Daarnaast is een fijne manier om productief te blijven het maken van een thuiswerkschema. Beperk ook afleidingen en ook heel belangrijk, beloon jezelf als je een doel hebt behaald. Zo kun je thuiswerken leuk maken en productief zijn. Als je productief wil zijn, maar ook een burn-out wil voorkomen, kijk dan verder dan de bank en wijs zeker niet je bed aan als de plek waar je gaat werken. Hoe je werkplek eruitziet, is belangrijk als je productief en effectief wil zijn. Ga eens na wat je productief maakt als je op kantoor werkt. Is het de verlichting, het geroezemoes van de keuken, of de afzondering van het hokje waar je zit? Misschien kun je dat gevoel nabootsen, dan begint de dag meteen goed. 

Zorg voor een thuiskantoor met zo min mogelijk afleiding

Als eerst zorg je, indien mogelijk, voor het opzetten van een thuis kantoorruimte. Het is fijn om een aangewezen ruimte voor je werk te hebben. Of dit nu een hoek van de woonkamer is of de logeerkamer die is omgebouwd naar een thuiskantoor. Het beste is dit thuiskantoor, een ruimte van rust en stilte. Zet koffie of thee voor je aan het werk gaat. Dit is waarom: als je gaat zitten en meteen door e-mails bladert, moet je weer gaan opstaan om koffie of thee te zetten en kun je je gedachtegang kwijtraken. 

Zet muziek of een podcast op

Als je van achtergrondmuziek of een ander geluid houdt, dan kun je een podcast of fijne muziek aanzetten. Je kunt hierbij kiezen voor een goede koptelefoon, maar een speaker is ook een goede optie of zet gewoon de radio aan. Als je je thuiskantoor met iemand deelt, kun je het beste wel even overleggen over de muziek- of podcast keuze en het geluidsniveau. 

Neem geregeld een pauze

Of dit nu binnen of buiten is. Wat ook een goed idee is, ga 20 minuten buiten wandelen voor je begint met werken. Zorg er natuurlijk wel voor dat je thuis bent voor je een vergadering of belangrijk telefoontje hebt. Hou ook af en toe een koffie of theepauze en plan je lunchpauze in. Voordeel van werken vanuit huis is dat je ook je eigen keuken tot je beschikking hebt. Zo kun je bijvoorbeeld een verse salade maken. Deze tips in combinatie met een fijne thuiswerkplek zorgen ervoor dat je superproductief kan zijn.