Water in en om je tuin

regenton

Zonder water groeit er niets. Maar teveel van het goeie is ook weer niet de bedoeling. Hoe ga je om met de vloeibare motor voor bloemen, planten, gewassen – eigenlijk het leven in het algemeen?

Zo hé! Is ons dát eens even een brede vraag. Maar wees gerust, die gaan we namelijk systematisch beantwoorden. Want we hebben natuurlijk niet alleen te maken met water dat uit je leidingen komt. Wat dacht je namelijk van regen? Ook die is namelijk van invloed op je tuin. Zodra het daadwerkelijk valt, tenminste. Dat is natuurlijk iets waarover we het, zeker in Nederland, niet voor het zeggen hebben.

Pardon, we dwalen een beetje af.

Water moet zorgvuldig worden toegepast. Bovendien dient het zowel te worden verzameld als afgevoerd. Uiteindelijk kunnen we niet met en zonder water. Een bijzondere vriend en tevens vijand.

Pardon, wordt dat een beetje te poëtisch en filosofisch? Dan gaan we daar gauw wat aan doen. Lees daarom gerust verder om erachter te komen wat we hier precies mee bedoelen. En wat je absoluut nodig gaat hebben in je tuin om met water om te kunnen gaan.

Regentonnen

Natuurlijk kun je álles uit de kraan halen, maar waarom zou je? Bij tijd en wijle produceert de natuur genoeg. Oké, afhankelijk van het weer kan het een tijdje duren voordat je ton(nen) helemaal vol zit(ten), maar dan heb je ook wat. Gebruik dit uit de oorspronkelijke bron gewonnen water om je gazon en/of je bloemperken in bloei te zetten. De tonnen waarmee je dit opvangt kunnen van kunststof zijn gemaakt, of uiteraard van hout. Kies in dit laatste geval wel een duurzame soort. Want hoe synthetisch het ook is, kunststof gaat wel weer vele jaren mee.

Irrigatie

Je kunt terugvallen op gieters en tuinslangen om persoonlijk je tuin van voldoende water te voorzien. Maar in plaats daarvan kun je natuurlijk ook een flinke investering doen en een sproeisysteem aanschaffen! Het liefste kies je er een dat je ook nog eens aan kunt passen en vullen. Verschillende onderdelen van een besproeiing zijn:

  • Basisapparaat: dit kloppende hart van je systeem zorgt ervoor dat je zelf de waterdruk kunt inregelen. Ook wordt hier het water optimaal gefilterd.
  • Mestbijmengapparaat: bewateren en bemesten tegelijkertijd? Het is mogelijk! Sluit een mengapparaat op je sproeisysteem aan.
  • Druppelaars: kies de soort uit die het beste bij jouw wensen en behoeften past. Terraspotten besproei je met de standaard uitvoering. Fijne doseringen over je balkonbakken verzorg je met seriedruppelaars. En je zult een druppelslang nodig hebben om de dorst van je heggen en bloemperken te lessen.
  • Sproeikoppen: gebruik deze voornamelijk voor grote oppervlakken. Denk aan struiken, plantenbakken, moestuinen en bloemperken.
  • Tuinsproeiers: er is altijd baas boven baas. Maar met een automatisch sproeisysteem heb jij het op onder ander jouw gazon helemaal voor het zeggen!

Drainage

Een miscalculatie bij de besproeiing of hevige regenval kan voor een uitdaging zorgen. Er is immers geen sprake van een probleem zolang je duurzame drainagebuizen in de grond hebt liggen! Deze absorberen overtollig water en voeren het weer af naar een plek die jou het beste uitkomt.

Al wat jij met dergelijke handige en automatische systemen hoeft te doen, is van de zomer genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *