Watervoorzieningen in je tuin

druppelslang

Men neme een kraan en koppelen daaraan een tuinslang. Vervolgens zette men de kraan open. En voila. Water om je tuin mee te besproeien! Is het werkelijk zo gemakkelijk?

Dat kan het wel degelijk zijn, ja. Sterker nog, wanneer je er zo over denkt, ben je wellicht veel te ingewikkeld bezig. Wanneer het op je tuin aankomt, bestaat water uit drie soorten:

  1. Regenwater
  2. Kraanwater
  3. Een te grote hoeveelheid (grond)water

We snappen het dat je een paar vraagtekens wilt zetten bij deze uitleg. Maar wees gerust, we gaan er hieronder verder en dieper op in. En dan bespreken we voornamelijk de mogelijkheden in plaats van uitdagingen en problemen. Want zo denken we natuurlijk niet. Op ieder potje past immers een dekseltje. Of moeten we zeggen: op iedere kraan een slang?

Regentonnen

Laten we eerlijk naar onszelf blijven. We leven in Nederland. En dat betekent dat we zo’n beetje altijd kunnen verwachten dat regen met bakken uit de lucht komt vallen. Zodra dat het geval is, kun je erop vertrouwen dat je tuin voldoende water over zich heen krijgt. En is het weer droog, dan heb je hopelijk ook genoeg hemelwater opgevangen. Tenminste, zolang je één of meerdere regentonnen op je afvoer aan hebt gesloten. Van daaruit kun je je gieter vullen en de planten verzorgen die door de bui waren overgeslagen of sowieso extra aandacht nodig hebben. Kies wel een ton van duurzaam hout of kunststof. Daarmee verminder je het onderhoud en je gaat er nog veel jaren mee door kunnen.

Irrigatie

Hartstikke leuk dat je al dat gezeul met slangen en gieters helemaal zelf wilt doen. Maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Je sleept je een hernia of je slang laat aan lengte te wensen over. Dat maakt de klus alleen maar vervelender. Het is daarom verstandiger om een sproeisysteem te gebruiken. Deze bestaat vaak uit verschillende onderdelen:

  • Basisapparaat: om de waterdruk mee af te regelen. Ook wordt het water via dit onderdeel gefilterd. Zoals de naam al zegt vormt dit component het hart van je systeem.
  • Mestbijmengapparaat: wel zo handig wanneer je sproeisysteem ook andere klussen voor je kan doen. Zoals irrigeren en bemesten tegelijk!
  • Druppelaars: kies wel de soort(en) uit die je nodig hebt. De standaard uitvoering is voornamelijk handig voor terraspotten. Balkonbakken kunnen met seriedruppelaars worden bewaterd. Voor heggen en bloemperken gebruik je dan weer een druppelslang.
  • Sproeikoppen: deze worden vooral voor grotere oppervlakken ingezet. Reken hier onder andere moestuinen en bloemperken toe. Maar ook struiken en plantenbakken.
  • Tuinsproeiers: maak kennis met automatisering. Stel het systeem precies in op oppervlakte en duur van de besproeiing zoals jij het wilt en bespaar jezelf een hoop werk!

Drainage

(Be)regen(ing) kan voor kleine complica- mogelijkheden zorgen! Precies ja, mogelijkheden om je grondwater op peil te houden. Dat doe je namelijk door drainagebuizen in de grond te stoppen. Die nemen de te grote hoeveelheid water op en voeren die af naar een reservoir of sloot. Zo weet je zeker dat je bodem niet te drassig wordt en dat planten, bloemen en gewassen niet zullen verzuipen. Zodra de buizen en accessoires zijn aangebracht, heb je naar dit hele systeem geen omkijken meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *