Openhaard of kachel?

haardhout

Wil je ervoor zorgen dat je woonkamer toch wat warmer wordt, maar weet je niet wat het beste product hiervoor is? Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een openhaard en een kachel? Wat zijn de voor- en nadelen? Je leest het hier! 

Openhaard

Iedereen heeft vast wel eens een openhaard gezien of gehad. Een openhaard geeft veel sfeer en nostalgie. Zo kun je heerlijk genieten van de vlammen die dansen in de haar en de warmte die het afgeeft. Om een openhaard te stoken heb je natuurlijk haardhout nodig. Om het proces makkelijker te maken kun je gebruik maken van aanmaakblokjes. Zo gaat het vuur lekker snel aan. De voordelen van een openhaard zijn toch echt de uitstraling. Je creëert een mooie sfeer en verwarmt je woonkamer. Een nadeel is wel dat een openhaard erg prijzig kan worden. 

Dit is wel afhankelijk van wat voor een soort openhaard je kiest. Er zijn veel kant-en-klare openhaarden die je meteen kunt installeren en gebruiken. Of je kunt kiezen voor een handgemaakte openhaard. Je raad het al, deze zijn een stuk duurder. Het is dus goed om je eerst te verdiepen in de verschillende soorten openhaarden en wat de prijzen hiervan zijn. Vergeet hierbij ook niet te kijken naar je woning! Hoeveel ruimte heb je voor een haard? 

Kachel 

Een kachel is eigenlijk een soort openhaard, maar dan moderner en simpeler. Deze gebruikt brandstof of elektriciteit om de ruimte te verwarmen. Binnen kachels heb je ook weer twee verschillende soorten: convectiekachels of stralingwarmte kachels. Klinkt ingewikkeld, maar gelukkig is het niet zo! Een convectiekachel verwarmd voornamelijk de lucht, terwijl een stralingswarmte kachel in een stenen massa de warmte eerst opslaat en dan pas uitstraalt naar de omgeving. 

Naast deze verschillende soorten, zijn er ook nog verschillende brandstoffen die kachels gebruiken. Denk hierbij aan een houtkachel, gaskachel of een kolenkachel. Wat voor soort brandstof je gebruikt is afhankelijk van je eigen voorkeur. Als je liever geen hout of kolen in huis wilt hebben is een gaskachel misschien een betere keuze. Daarnaast is de ene brandstof ook een stuk prijziger dan de andere. Houdt hier dus ook goed rekening mee! Sommige kachels zijn ook makkelijk te verplaatsen in tegenstelling tot een openhaard. Afhankelijk van wat voor soort kachel je neemt kunnen ze ook erg goedkoop zijn. 

Hopelijk helpt deze blog jou een beetje bij het maken van jouw keuze tussen een openhaard en een kachel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *