E-mail versleutelen

email versleutelen

Het beschermen van informatie is iets waar veel bedrijven weinig mee bezig zijn. Vaak wordt het als vanzelfsprekend beschouwd dat gegevens beveiligd zijn. Echter is dit altijd wel het geval?

In de praktijk zijn veel e-mails die door bedrijven verzonden worden niet standaard beveiligd. Bijvoorbeeld e-mails die met outlook worden verstuurd zijn niet altijd versleuteld.

Wat is e-mail versleutelen?

E-mail beveiliging zorgt er voor dat de inhoud van je email alleen gelezen kan worden voor de bedoelde ontvanger. Wanneer e-mails niet versleuteld verzonden worden is het relatief eenvoudig voor hackers om deze te onderscheppen. Bij versleutelde e-mails is dit onmogelijk. Dit komt doordat er een willekeurig wachtwoord wordt meegestuurd die alleen de ontvanger kan decoderen.

Wat gebeurt er dus als je e-mails niet versleuteld verzonden worden? In eerste instantie merk je hier niks van. De communicatie per email wordt niet beïnvloed door versleuteling. De praktijk wijst echter uit dat niet-versleutelde e-mails in het verleden vaak zijn misbruikt om kostbare (bedrijf) informatie te stelen.

Zo is aangetoond dat de Email-server van Hillary Clinton geen versleuteling gebruikte. Dit is een bekend incident dat enorme gevolgen heeft gehad voor de politieke campagne van de voormalige Amerikaanse presidentskandidate. Maar ook minder bekende bedrijven en personen hebben vertrouwelijke informatie op deze manier laten uitlekken.

Denk na over je email software

Dat het gewin van vertrouwelijke informatie kan worden misbruikt tegen bedrijven en personen om allerlei redenen is een belangrijke drijfveer om na te denken over je email software. Echter is de bovengenoemde reden niet enige reden om je mail te versleutelen. Sinds kort is het wettelijk verplicht om versleuteld te e-mailen.

Volgens de nieuwe AVG-wetgeving moet een bedrijf altijd aan kunnen tonen waar data die persoonsgegevens bevatten terecht komen wanneer deze verzonden worden. Wanneer dit niet mogelijk is, kan dit tot hoge boetes leiden. De maximum hiervan ligt op 4% van de totale omzet, of tot 20 miljoen euro!

Hoe waarborg ik dat mijn e-mails versleuteld zijn?

Er zijn diverse email applicaties waarbij mails standaard versleuteld zijn. Gmail is hier een goed voorbeeld van. Een van de bekendste e-mailprogramma’s die standaard geen versleuteling gebruikt is Microsoft Outlook. Hiervoor kun je een partner gebruiken die dit kan oplossen. Filecap is een voorbeeld van een organisatie die gespecialiseerd is in het versleutelen van email. Gespecialiseerde bedrijven kunnen je advies op maat geven waardoor je altijd zekerheid hebt.

Bron: filecap.com/nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *