Motorrijbewijs halen, waar beginnen?

motorrijbewijs

Wat is er nou gaver dan op een stoere motor rijden? Niet veel! Maar voordat je begint met het plannen van jouw motorrijbewijs is het handig om te kijken naar de verschillende eisen soorten. Er zijn namelijk 3 soorten motorrijbewijzen: A1, A2 en A. Wanneer kun je welk rijbewijs halen? Dat lees je hier! 

Soorten rijbewijs

Zoals eerder genoemd zijn er dus 3 soorten motorrijbewijzen. Deze verschillende soorten zeggen wat over de soort motor die je mag rijden. Motoren worden in drie categorieën verdeeld: 

  • lichte motor 
  • middelzware motor 
  • zware motor 

Voor een lichte motor heb je een Rijbewijs A1 nodig, voor een middelzware motor heb je Rijbewijs A2 nodig en voor een zware motor heb je een Rijbewijs A nodig. 

A1 en A2 rijbewijs

Als je wilt beginnen met het behalen van een motorrijbewijs Rijbewijs A1 voor lichte motoren dan mag je vanaf 17 jaar rijles nemen en een theorie examen motor doen. Voor het deelnemen aan een praktijkexamen moet je minimaal 18 jaar zijn. Om het rijbewijs in ontvangst te mogen nemen moet je een praktijkexamen voertuigbeheersing en verkeersdeelneming slagen. Uiteraard moet je ook een geldig theoriecertificaat hebben. 

Het A2 rijbewijs is voor middelzware motoren. Als je al een A1 rijbewijs hebt kun je vanaf 19 jaar rijles nemen en hoef je geen theorie examen opnieuw te doen. Hetzelfde theoriecertificaat voor het A1 rijbewijs geldt namelijk ook voor het A2 rijbewijs. Je mag voor een A2 rijbewijs vanaf 20 jaar een praktijkexamen doen. Als je al twee jaar het A1 rijbewijs hebt, dan kun je ook een combi-praktijkexamen doen. Hierbij worden de examens voertuigbeheersing en verkeersdeelneming in één praktijkexamen getoetst. 

Als je géén A1 rijbewijs hebt en een A2 motorrijbewijs wilt halen dan zijn de regelingen wat anders. Je mag uiteraard vanaf 17 jaar wel het theorie examen halen, maar deze is maar 1,5 jaar geldig. Dit is belangrijk om te weten, want als een A2 beginner mag je pas vanaf 20 jaar beginnen met rijlessen. Ook is het belangrijk om te weten dat je tenminste een B rijbewijs(auto) in bezit moet hebben als je geen A1 rijbewijs hebt. 

A Rijbewijs

Dit is het rijbewijs voor de zware motoren. Je mag dit pas beginnen met lessen voor dit rijbewijs op de leeftijd van 21 jaar. Als je 2 jaar het A2 rijbewijs hebt, dan hoef je ook geen theorie examen te doen. Ook als je geen A1 of A2 rijbewijs hebt is de minimum leeftijd voor het volgen van lessen 21 jaar. Als je het A rijbewijs haalt, krijg je automatisch A1 en A2 erbij. Als beginnende motorrijder mag je pas op 24 jarige leeftijd het praktijkexamen volgen. Zorg er dus voor dat je niet te vroeg begint met lessen en je theorie haalt. Het theoriecertificaat is maar 1,5 jaar geldig. 

Hopelijk weet je nu wat meer over de verschillende motorrijbewijzen en in welke categorie jij valt. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *