Alles wat je wilt weten over wol

Wol is een natuurproduct, een vacht van een dier. Waarschijnlijk denk je aan een schaap, maar ook geiten (kasjmier), konijnen (angora), kameel (camel) en sommige soorten lama’s (alpaca) leveren wol. Goede wol wordt op de juiste manier verkregen, dat is voor mij dat het dier in de lente op een diervriendelijke manier geschoren wordt. Om fris en fruitig het voorjaar in te gaan. De rest van deze tekst gaat alleen over schapenwol.

Hoe kun je zien wat echte wol is?

Om te beginnen ga je voelen aan het wol, het meeste wol voelt een beetje stug aan. Ook bij dun wol voel je de vezels nog. Het wol heeft een typische schapen lucht. Je kunt ook een brandtest doen door een aansteker onder een lapje te houden. Het lapje hoort dan uit zichzelf snel te doven, een geur van brandend haar te geven en wat er overblijft mag niet hard aanvoelen. In principe zou je het overgebleven stukje kunnen vergruizen tussen je vingers. Voel je er harde stukje stussen dan zit er dus iets in de wol wat geen wol is.

Is wol warm?

Het antwoord is ja, ook al speelt de dikte wel een rol. Een wolvezel is niet recht, maar een beetje gekruld. Bovendien heeft het schudden, daardoor blijft er lucht tussen de vezels zitten wat zorgt voor isolatie. Die isolatie werkt twee kanten op, verwarmend in de winter en verkoelend in de zomer.

Waarom kriebelt wol zo en wat kan ik er aan doen?

Volgens vele kriebelt dikke wol en valt dunne wol wel mee. Ook zachtere wol, bijvoorbeeld alpaca kriebelt minder. Het zijn de stugge vezels die kriebelen. Het ligt ook deels aan jezelf hoe gevoelig je er voor bent. Een paar dingen die je kunt proberen om de vezels zachter te maken zijn:

  • De wol nat maken en een nacht in de vriezer leggen, hierna voorzichtig laten ontdooien.
  • Wassen met haar conditioner of speciaal wolwasmiddel.
  • Wassen met azijn en goed laten luchten daarna.

Wil je nu producten van wol kopen dan is dat mogelijk bij: https://wollwalk.de/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *