Wat je moet weten over het gebruik van sneeuwkettingen

Als wij Nederlanders op vakantie gaan nemen we vaak veel dingen mee van huis. Ga je op wintersport is het ook belangrijk om sneeuwkettingen 205 55 r16 mee te nemen. Waar je om moet denken bij aanschaf van een sneeuwketting is de juiste bandenmaat. Dat kun je doen door op de band te lezen welke maat erop staat. Bij de aankoop van een sneeuwketting, krijg je een instructieboekje. Lees die altijd goed door!

Kenmerken van de sneeuwketting

  • Deze sneeuwkettingen zijn snel monteerbaar voor op de auto en leverbaar in verschillende soorten maten. 
  • Zijn voorzien van een spanketting, dus gemakkelijker te spannen dan een bouwmarkt spanketting met een sluitkom.
  • Na het wegrijden zijn ze zelfspannend, dus je hoeft niet na te spannen.

Hoe sneeuwkettingen werken

De sneeuwkettingen zijn gemaakt van roestvrijstaal en ik verschillende soorten en maten verkrijgbaar. De ketting wordt gebruikt voor het rijden op wegen die besneeuwd of ijzig zijn. Met echt heftige omstandigheden is het een aanrader om op een normale weg ook sneeuwkettingen te plaatsen. Veel mensen denken dat ze alleen aan winterbanden genoeg, maar die bieden meestal onvoldoende grip. De sneeuwkettingen zorgen voor een optimale grip. Zo kom je veilig aan op je bestemming!

De landen waar een sneeuwketting verplicht is

In de meeste landen is een sneeuwketting in de winter verplicht, bij een ongeval kun je zonder sneeuwketting aansprakelijk gesteld worden. In Nederland is het trouwens verboden om met sneeuwkettingen te rijden. Daarom staan hier nu een paar landen waar je in de winter op wintersport kunt gaan of het verplicht is of niet:

Frankrijk: In Frankrijk is het alleen verplicht als er een verkeersbord staat dat het moet en dat geldt alleen voor bergwegen.

Duitsland: Ook in Duitsland geldt dat het alleen verplicht is als er een verkeersbord staat. Met dan een maximale snelheid van 50 kilometer per uur.

Oostenrijk: De derde op rij waar het alleen geldt als er een verkeersbord staat. Als er op het verkeersbord 4×4 ausgenommen staat: hoeven auto’s met vierwielaandrijving geen sneeuwkettingen.

Hoop dat je wijzer bent geworden over sneeuwkettingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *