Welke onderwerpen komen aanbod in een uittreksel hypotheekakte?

Wanneer je opzoek bent naar een nieuwe woning, of je hebt momenteel een woning op het oog, dan wil je weten of er eventueel ruimte is over de vraagprijs. Het uittreksel hypotheekakte is dan hetgeen wat je nodig hebt.

Wat is de hypotheekakte?

Een uittreksel hypotheekakte wordt ook wel het hypothecair bericht object genoemd. Dit bericht geeft je een duidelijk overzicht van de rechten en vorderingen die op het desbetreffende pand werking hebben. Met dit uittreksel kun je een indicatie krijgen van wat een woning gekost heeft. Dit kan handig zijn wanneer je zou willen onderhandelen over de vraagprijs.

In dit uittreksel staan alle hypotheken beschreven die betrekking hebben op het pand of perceel. Ook eventuele schuldeisers of beslagleggers zullen in deze akte naar voor komen. Dit voorkomt verrassingen. Een uittreksel hypotheekakte kan voor de volgende dingen worden gebruikt:

  • De namen van eventuele schuldeisers of beslagleggers.
  • De waarde van de woning zoals vermeld in Kadasterdata.
  • Datum van inschrijving in de registers.
  • De hoogte van de hypotheekrente.
  • Het zakelijk recht dat betrekking heeft op de inschrijving. 

Waar kan je een hypotheekakte opvragen?

Bij Kadasterdata kun je naast een origineel uittreksel ook een uittreksel van de hypotheekakte aanvragen. Bij deze aanvraag zijn uiteraard kosten verbonden.

De hoogte van de hypothecaire inschrijving zegt niet alles over de geldlening, er kan namelijk zijn afgelost of er heeft een te hoge inschrijving plaatsgevonden.

Registratie

Het Kadaster wordt onderhouden door het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. De personen die het Kadaster onderhouden worden de bewaarders van de hypotheken en het Kadaster genoemd. Wanneer je je afvraagt wie de eigenaar is van een bepaalde zaak, kun je hiervoor een verzoek plaatsen bij het Kadaster. Deze informatie wordt schriftelijk uitgereikt via een kadastraal uittreksel. Een makelaar of notaris kan hier gebruik van maken bij het verkopen van een woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *