Fillers en corona

De afgelopen weken kregen wij vaak de vraag van cliënten over de bijwerkingen van het Corona vaccin bij een filler behandeling. In onderstaand artikel ga ik dieper in op de combinatie van fillers en het Corona vaccin en over vaccins in het algemeen.

Het Corona vaccin van Moderna en fillers

In de Verenigde Staten, het land waar de vaccinatie tegen Corona opgang is gekomen, zijn er bij de Food and Drug Administration (FDA) een aantal meldingen binnen gekomen. Uit deze meldingen kwam naar voren dat er bij cliënten, waar een vaccinatie tegen het Corona virus was toegediend, bijwerkingen (zwelling en roodheid) verschenen op de plekken waar zij voorheen waren behandeld met een filler. Van de 15.000 gevaccineerden zijn bij drie mensen deze bijwerkingen waargenomen. Alleen bij mensen die zijn gevaccineerd met het vaccin van Moderna trad deze reactie op. Alle drie de mensen zijn zonder problemen volledig hersteld. Belangrijk om te weten is dat deze bijwerkingen alleen zijn voorgevallen bij het Moderna vaccin en niet bij het BioNTech/Pfizer en AstraZeneca vaccin.

Veel voorkomende bijwerking van een vaccin

Bijwerkingen zoals zwelling en roodheid bij fillers is niet iets dat alleen wordt veroorzaakt door het Moderna vaccin. Dit zijn bijwerkingen die vaker voorkomen na een vaccinatie. Een vaccinatie zorgt ervoor dat het immuunsysteem actiever is geworden. Het lichaam reageert hierdoor feller op lichaamsvreemde materialen, zoals een filler. Bij een stevige verkoudheid, waarbij het immuunsysteem wordt geactiveerd, zien we dit effect ook.

Wie krijgt het Moderna Vaccin

De vraag is nu welk vaccin gaat u ergens in de komende maanden krijgen, mocht u gevaccineerd willen worden. Er zijn verschillende vaccins op de markt, deze worden toegediend aan verschillende groepen. Zie hieronder een overzicht:

Sinds 18 januari 2021

 • Bewoners van instellingen en verpleeghuizen voor mensen met een verstandelijke beperking.
  Vaccin van BioNTech/Pfizer.

Sinds 25 januari 2021

 • Bewoners van instellingen en kleinschalige verpleeghuizen voor mensen met een beperking
  Vaccin van Moderna.
 • Mobiele maar thuiswonende ouderen van 90 jaar en ouder.
  Vaccin van BioNTech/Pfizer.

Vanaf 1 februari 2021

 • Mobiele maar thuiswonende ouderen tussen 85 en 90 jaar.
  Vaccin van BioNTech/Pfizer.

Vanaf half februari 2021

 • Thuiswonende 60-plussers
  Vaccin van BioNTech/Pfizer en AstraZeneca.
 • Intramurale GGZ-cliënten,
  Vaccin van Moderna.
 • Niet mobiele thuiswonenden vanaf 60 jaar
  Vaccin van Moderna.
 • Mensen van 18-60 jaar met een medische indicatie
  Vaccin van AstraZeneca.
 • Mobiele thuiswonenden vanaf 60
  Vaccin van BioNTech/Pfizer.

Vanaf mei

 • Mensen van 18-60 jaar (zonder medische indicatie)
  Vaccin van AstraZeneca.

Advies

Zoals u hierboven heeft gelezen zijn de risico’s klein. Wij adviseren u toch dat wanneer u een Corona vaccinatie van Moderna krijgt 2 weken voor en 2 weken na de vaccinatie geen fillers behandeling te ondergaan. Op deze manier wordt de kans dat u bijwerkingen krijgt aanzienlijk kleiner.

Bronnen

 1. “Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee Meeting; FDA Briefing Document for Moderna COVID-19 Vaccine.” U.S. Food and Drug Administration, 17 Dec. 2020, https://www.fda.gov/media/144434/download
 2. “Facial Fillers and COVID-19 Vaccine.” https://www.surgery.org/professionals/covid-19/facial-fillers-and-covid-19-vaccine

The Body Clinic

The Body Clinic is al 15 jaar een toonaangevende kliniek in injectables in Nederland. We zijn gespecialiseerd in Botox en Filler behandelingen, huidverbetering en huidverjonging. The Body Clinic is als beste getest door de Consumentenbond en met een 8,9 en 1.600 reviews de best gewaardeerde kliniek op Kliniekervaringen.nl. Onze artsen werken al 15 jaar bij The Body Clinic als cosmetisch arts. De artsen van The Body Clinic zijn BIG geregistreerd, lid van NVCG en cosmetisch arts KNMG.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor een consult of behandeling, neem dan contact met ons op. Wij hebben een kliniek in Amsterdam en in de  regio Arnhem (Duiven). U kunt online een afspraak maken, bellen met 020-4638668 of per e-mail info@bodyclinic.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *