Hier moet je op letten bij het kopen van een tv

Hier moet je op letten bij het kopen van een tv

Een tv kopen lijkt in eerste instantie de meest voor de hand liggende zaak van de wereld. Het is echter moeilijker dan gedacht met de keuze die je tegenwoordig hebt. Het is volkomen normaal als je door de bomen het bos niet meer ziet! Waar moet je nu op letten wanneer je een tv gaat kopen?

Het formaat

Het scala aan schermformaten dat vandaag de dag beschikbaar is, is enorm. Televisies worden steeds groter, maar groter is niet altijd beter! Welk schermformaat je kiest bij aanschaf van een nieuwe tv hangt af van twee belangrijke factoren: de kijkafstand (hoe ver je van de tv vandaan zit) en of je op zoek bent naar een intense kijkervaring of juist een meer ontspannen kijkervaring.

Ken de aspecten van beeldkwaliteit die voor jou belangrijk zijn

Een tv wordt niet meer gebruikt om simpelweg maar tv te kijken. Door de mogelijkheden van tegenwoordig kun je het type tv afstemmen op jouw gebruikersvoorkeur. Door alle specificaties is onafhankelijk advies iets waar je als consument behoefte aan hebt, dit is precies wat tvadviseur.nl je kan geven.

Films en tv-series
Kijk je vooral naar films en tv-series, dan ben je op zoek naar een televisie met een uitstekend contrast en voldoende ondersteuning voor High Dynamic Range (HDR).

Sport
Ben je een sportliefhebber? Dan wil je zeker een model met een 100Hz paneel om actiemomenten duidelijk weer te geven. Snel bewegende beelden moeten uiteraard duidelijk kunnen worden weergegeven.

Gaming
Gamers stellen ook specifieke eisen aan hun televisie. Een lage input lag is vereist, anders reageer je onvermijdelijk te laat op wat er op het scherm gebeurt! Gamers die het meeste uit een PS5 of Xbox Series X willen halen, willen één HDMI 2.1-aansluiting, met ALLM en VRR en ondersteuning voor HFR 4K120.

Schermtechnologie en beeldkwaliteit

De best vertegenwoordigde schermtechnologie is Lcd. Lcd-tv’s zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende beeldformaten. Omdat Lcd-tv’s veel verschillende ondersteunende technologie gebruiken, varieert de prijs ook sterk. Dat zorgt ook vaak voor verwarring!

Een led-tv is bijvoorbeeld een lcd-tv die leds als lichtbron gebruikt. Dit is overigens momenteel voor alle lcd-tv’s het geval en is dus helemaal geen bijzonderheid meer. QLEDTV’s gebruiken quantum dots in de lichtbron, maar verder ook alleen lcd-tv’s.

Naast lcd-tv’s is er natuurlijk ook oled. Deze schermtechnologie is heel anders dan lcd. Op een Oledscherm creëert elke pixel zijn eigen licht en elke pixel kan ook volledig worden uitgeschakeld. Hierdoor biedt OLED een bijna perfect contrast. De schermen hebben ook een groot kleurbereik en een brede kijkhoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *