Waarom breng je een logistiek proces in kaart?

Een logistiek proces in kaart brengen, waarom is dat handig? In dit artikel lees je wat een logistiek proces precies is en waarom het verstandig is om dit in kaart te brengen. 

Wat is logistiek?

Logistiek, wat is dat precies? Met het woord logistiek wordt in principe het hele proces bedoeld om een product te maken tot de levering bij de klant. Er wordt vaak gedacht dat logistiek alleen het transport is van het eindproduct maar dit is niet waar. Bij logistiek gaat het om het inkopen van grondstoffen of kleine onderdelen, de productie van het uiteindelijke product, het opslaan van dit product in een magazijn en uiteindelijk het vervoer van het product naar de klant. 

Het proces in kaart brengen

Het kan verstandig en voordelig zijn om het logistieke proces in kaart te brengen om verschillende redenen. Een van die redenen is dat het voor jouw bedrijf overzichtelijk is om te weten hoe het hele proces in elkaar zit. Het is belangrijk om te weten met wie je contact moet hebben wanneer er iets mis gaat bij de productie, een grondstof niet wordt geleverd of er iets mis gaat in het magazijn. Op deze manier kun je snel contact opnemen met leveranciers of afnemers wanneer er in het proces een probleem is opgetreden. 

Daarnaast is het goed om het proces in kaart te brengen zodat je weet hoeveel geld je aan bepaalde onderdelen van het proces besteedt. Een logistiek proces is een ingewikkeld proces en het kan veel geld kosten wanneer het niet goed gaat. Wanneer er in een van de onderdelen van het proces iets fout gaat kan dit invloed hebben op de rest van het proces. Wanneer je snel in kunt grijpen bij een fout of probleem is dat voordelig voor de rest van het proces, hoe eerder je de fout hebt kunnen traceren en verhelpen hoe beter. 

Het kan soms lastig zijn om dit hele proces zelf in kaart te brengen, daarom zijn er gespecialiseerde bedrijven die jou hierbij kunnen helpen. Zo’n bedrijf gaat samen met jouw bedrijf aan de slag om te kijken hoe dit proces loopt, welke leveranciers er zijn en waar eventuele fouten kunnen optreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *