Wat gebeurt er wanneer je in de schuldsanering terecht komt?

Schuldsanering is een ander woord voor de Wsnp, de wet schuldsanering natuurlijke personen. Mensen die in de schuldsanering terecht komen hebben problematische schulden. Onder problematische schulden worden schulden verstaan die mensen zonder hulp van de Wsnp niet binnen 3 tot 5 jaar kunnen aflossen. De Wsnp duurt gemiddeld 3 jaar. Tijdens de Wsnp ontvangen mensen een klein bedrag dat voldoende is om van te leven. De rest van het bedrag wat verdient wordt gaat naar de schuldeisers. Na de Wsnp periode ben je schuldenvrij en kunnen schuldeisers geen openstaande schulden meer opeisen.

Vrij te laten bedrag

Tijdens de schuldsanering periode ontvang je een deel van je inkomen. Dit bedrag wordt berekend door je Wsnp-bewindvoerder. De hoogte van dit bedrag hangt af van je gezinssituatie en een aantal vaste lasten. Dit bedrag valt meestal iets hoger uit dan de beslagvrije voet. Van dit bedrag kun je de huur, verzekeringspremies, boodschappen en andere vaste lasten betalen.

Bovenmatige inboedel verkopen

Tijdens de Wsnp periode kan ieder moment de bewindvoerder langskomen voor een huisbezoek. Tijdens dit bezoek wordt gekeken of je spullen hebt die niet noodzakelijk zijn. Deze spullen worden bovenmatige inboedel genoemd. De bovenmatige inboedel wordt vervolgens verkocht in overleg met de rechter-commissaris. Onder andere een niet noodzakelijke auto, een boot, vakantiehuisje en waardevolle elektronica worden onder bovenmatige inboedel verstaan. De normale inboedel mag je wel houden. Onder normale inboedel vallen noodzakelijke meubels en oudere elektronica. Ook wordt vaak gekeken of je huis verkocht kan worden als dit in je bezit is. Het is ook mogelijk om bij schuldsanering bij Bagro Vastgoed je huis te verkopen en daarna te huren. Bagro Vastgoed koopt je woning waarna je vervolgens je woning weer kunt terug huren. Met de overwaarde kunnen de schulden extra afgelost worden.

Verplichtingen schuldenaren

Mensen in de schuldsanering moeten voldoen aan bepaalde eisen en hebben daarnaast ook verplichtingen tijdens deze periode. Wanneer de schuldenaar geen baan heeft dan heeft de schuldenaar een sollicitatieplicht. Immers een zo groot mogelijk gedeelte van de schuld moet betaald worden. Daarnaast mogen er geen nieuwe schulden ontstaan en mag de schuldenaar geen fulltime opleiding volgen. Deze verplichtingen dienen ervoor dat zoveel mogelijk inkomen wordt gegenereerd voor het aflossen van de schuld. Ook het ontvangen en verzenden van post loopt via een bewindvoerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *