Wat kan ik doen als mijn hoortoestel niet helemaal goed werkt?

Heb je het idee dat jouw hoortoestel niet meer werkt zoals voorheen? Levert hij minder goede prestaties dan eerst? Wellicht is er iets met het hoortoestel aan de hand. Het is algemeen bekend dat je zorgvuldig met een hoortoestel moet omgaan, maar toch kan het gebeuren dat deze na verloop van tijd een keer kapot gaat. Dat betekent niet dat het toestel direct de prullenbak in moet. In de meeste gevallen kun je het probleem zelf oplossen. Lukt het niet? Maak dan een afspraak in de winkel, zodat iemand ernaar kan kijken. Wil je het eerst zelf proberen? In dit artikel geven we je een aantal tips wat je kunt proberen als jouw hoortoestel niet helemaal goed meer werkt.

Staat het hoortoestel wel aan?

Het is een logische vraag, maar het zal je verbazen hoe vaak het hoortoestel uit blijkt te staan. Om de batterij te besparen en het hoortoestel te drogen, wordt deze ‘s nachts uitgezet. Vaak vergeten mensen om deze de volgende dag weer aan te zetten. Controleer dus altijd of het hoortoestel wel aan staat. 

Controleer de batterij

In sommige gevallen is de hoorbatterij leeg, waardoor het hoortoestel niet goed werkt. Controleer daarom altijd eerst de batterij. Heb je net nieuwe hoorbatterijen gekocht en kunnen deze eigenlijk niet leeg zijn? Controleer dan of het de juiste batterij is. Een Rayovac Extra Advanced 312 batterij is bijvoorbeeld niet geschikt voor hoortoestellen die een hoorbatterij 10 nodig hebben. Het formaat is namelijk anders. Controleer dus altijd eerst even de batterij. 

Sluit het oorstukje goed aan op de gehoorgang?

Komt er een piepend of krakend geluid uit het hoortoestel? Controleer dan of het oorstukje goed op de gehoorgang is aangesloten. Zorg ervoor dat je het oorstukje op de juiste manier aanbrengt in je oor. Kijk ook of je oor schoon is van binnen. Overtollig oorsmeer kan vaak ook een oorzaak zijn van een piepend hoortoestel. Let op! Maak je oren nooit schoon met een wattenstaaf, maar gebruik hier altijd een oorsmeer verwijderaar voor. 

Werkt dit allemaal niet?

Heb je bovenstaande punten gecontroleerd, maar werkt het hoortoestel nog steeds niet naar wens? Haal het hoortoestel dan nooit zelf uit elkaar, maar ga langs bij een audicien. Zij kunnen dan onderzoeken of het hoortoestel defect is of dat er wellicht nog iets anders aan de hand is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *