Ik heb een nieuwe pasfoto nodig, waar moet ik beginnen?

Het is waarschijnlijk al weer jaren geleden dat je voor het laatst een nieuwe pasfoto hebt laten maken. Grote kans dat je er heel anders uitziet en je de foto van de laatste keer eigenlijk niet meer kan gebruiken. Tijd voor een nieuwe pasfoto voor ID dus. 

Let op je gezicht

Als je bij een professionele fotograaf langs gaat, helpt die je met alle regels waar je aan moet voldoen. Dit zijn er overigens een hoop, omdat het een foto is voor officiële documenten natuurlijk. Maar tegenwoordig kan je een pasfoto voor je paspoort ook zelf thuis maken. Hieronder volgen wat tips om dit succesvol te doen.

Omdat het om een foto gaat die voor officiële doeleinden gebruikt gaat worden, zijn er nogal wat regels aan verbonden. De foto gaat gebruikt worden om jou te identificeren, ook mensen die je nog nooit eerder gezien hebben moeten hier dus gebruik van kunnen maken. Het is daarom van belang dat je hele gezicht er duidelijk en goed belicht op staat. Een pasfoto voor je paspoort moet daarnaast ook een neutrale achtergrond hebben. Ga dus voor een witte muur staan bij het maken van de foto. 

Kijk recht in de lens

Om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van je gezicht, is het de bedoeling dat je recht in de lens kijkt. Als je dus een telefoon of tablet gebruikt, moet je niet naar het scherm kijken wanneer de foto gemaakt wordt. Gebruik hiervoor een timer! Daarnaast moet je ook letten op je lach. Bij bijna alle andere foto’s die je gaat maken in je leven is een dikke glimlach juist de bedoeling. Voor deze foto’s geldt dat echter niet. Als je überhaupt wilt lachen op een pasfoto voor ID, doe je dit met je mond dicht. Zo krijg je het beste resultaat. 

Regel je foto online

Een legitimatiebewijs aanvragen kan natuurlijk alleen via het gemeentehuis bij jou in de buurt, maar de pasfoto voor ID kan gelukkig gewoon vanuit huis worden opgelost. Nadat je een foto hebt gemaakt die aan alle regels voldoet, kan je die gemakkelijk uploaden. Een slim computerprogramma kijkt dan of alle punten gevolgd zijn en knipt eventueel extra ruimte weg rondom je hoofd. Om zeker te zijn van succes, kijkt een echt persoon ook nog even je foto na. Een pasfoto voor je paspoort heb je dan de volgende dag in huis!