Je huis laten taxeren voor het opnemen van een bouwdepot

Ben je van plan om je huidige woning te verbouwen of heb je net een bestaande
woning gekocht en is verbouwen hierbij nodig? Zoals je al begrijpt, kan een verhuizing plus een verbouwing een flinke investering betekenen. Vind jij het zonde van je spaargeld om dit in te zetten, of kun je de verbouwing niet in zijn geheel met spaargeld bekostigen? Dan kan een bouwdepot een stap in de goede richting zijn, een helpende hand. Als je een bouwdepot hebt aangevraagd en deze is goedgekeurd door de hypotheekverstrekker, is het twee jaar lang mogelijk om de verbouwkosten uit dit bouwdepot te betalen. 

Een bouwdepot en het laten taxeren van het huis


Als je een bouwdepot aanvraagt, moet jouw woning getaxeerd zijn voordat je de aanvraag bij de verstrekker kunt doen. Uiteraard moet de hypotheek dan ook berekend en aangevraagd worden. Een woning taxateur komt uw woning taxeren en beoordeelt na afloop van de taxatie wat de waarde op dit moment is en wat de waarde van je woning zal zijn wanneer de verbouwing is afgerond. Is dit nu echt allemaal nodig? Daar kunnen we volmondig ja op zeggen! Zonder een taxatie is het namelijk niet mogelijk om een bouwdepot op te nemen.

Je kunt jouw woning door meerdere professionals laten taxeren, maar de prijzen van het taxeren van huizen kunnen sterk uiteenlopen. Vergelijk daarom aanbieders met elkaar zodat je niet te veel betaalt voor de taxatie van een huis.

Renovaties zijn al duur genoeg, het zou zonde zijn om voor de duurste
taxateur te kiezen als die niet nodig is.


Bouwdepot aanvragen en de voorwaarden daarvan:


Als je een bouwdepot wilt ontvangen, zijn er voorwaarden aan verbonden. Denk aan onder andere:

  • De woning moet door de verbouwing daadwerkelijk in waarde stijgen. 
  • Een bouwdepot kan alleen worden gebruikt voor dingen die echt vast zitten aan de woning. Het kan dan ook niet worden gebruikt voor raamdecoratie zoals gordijnen of meubels. Wel valt een airco installatie, een vloer of dakkapel onder het vermeerderen van de woning waarde. 
  • Het volledige hypotheekbedrag moet maandelijks afbetaald kunnen worden. Hoeveel kan ik lenen? Dat is wat je zeker moet weten.

Wat moet ik lenen voor een bouwdepot?

Wanneer je gebruik wilt maken van een bouwdepot zal het bedrag wat je kunt opnemen worden bepaald door het bedrag dat de woning meer waard zal zijn na verbouwing van je huis. Dat gezegd hebbende, dit is allemaal alleen mogelijk door een taxateur. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd moet dit nog worden vastgelegd door een notaris. Een goedkope notaris vinden die de financiële rataplan voor je vastlegt? Doe dat door te vergelijken van notarissen, de kosten kunnen namelijk nogal verschillen.