Verschillende formaten van een simkaart

Of je nu gebruik wilt maken van prepaid, of liever een abonnement afsluit: je zult altijd een simkaart (of eSIM) nodig hebben. Deze zorgt ervoor dat je kunt bellen, sms’en, en internetten. Maar hoe zit het nou eigenlijk met de formaten? Zijn er verschillen en zo ja, wat zijn dan de verschillen? Nog altijd is dit voor velen onduidelijk. Daarom lees je in dit artikel meer over formaten van simkaarten!

Verschillende formaten

Er bestaat niet één formaat. De reden hiervoor is dat de simkaart steeds kleiner wordt, zodat deze minder ruimte in gebruik neemt en er minder plastic nodig is.

De oudste formaat is de standaard sim. Deze heeft een formaat van 25 x 15 mm, en past alleen nog in oudere toestellen.

Na de standaard sim kwam de micro simkaart. Deze is wat kleiner: 15 x 12 mm. Ook deze is inmiddels vrij oud.

De nieuwste formaat is de nano simkaart. Deze is het kleinst: 12,3 x 8,8 mm. Vandaag de dag past er in de meeste apparaten een nano sim.

Wil je helemaal geen fysieke simkaart meer gebruiken, dan is er ook nog de mogelijkheid om voor eSIM te kiezen (een virtuele sim). Dit is een relatief nieuwe optie en is alleen mogelijk met recent uitgebrachte smartphones die deze functionaliteit ondersteunen. 

Welke formaat past in mijn toestel?

Om te weten welke kaart je nodig hebt, dien je te weten welke formaat simkaart er in je telefoon (of een ander toestel) past. Heb je een vrij recente smartphone, dan zal dit vrijwel altijd nano zijn. Toch zijn er ook nog apparaten waar alleen een micro, of zelfs een standaard sim in past. 

Er zijn twee manieren om achter de benodigde formaat te komen:

  1. Zoek je toestel op via het internet en bekijk de specificaties. Je kunt bijna altijd wel vinden welk formaat simkaart geschikt is.
  2. Bekijk de simkaarthouder en simkaartslot van je telefoon. Wat is de formaat hiervan? Door hier achter te komen, weet je welke sim je nodig hebt.

Tegenwoordig worden simkaarten door providers vrijwel altijd ‘drie-in-een’ geleverd. Hierdoor kun je altijd de kaart uitdrukken naar je gewenste formaat, en zit je dus sowieso wel goed.

Simkaart: Prepaid of een abonnement?

Er is geen verschil tussen een prepaid simkaart en een kaart die je ontvangt bij het afsluiten van een abonnement. De verschillende formaten blijven hetzelfde. Kies je er vandaag de dag voor om een prepaid sim te kopen of een sim only abonnement af te sluiten, dan ontvang je in bijna alle gevallen dus een drie-in-een simkaart. Hierdoor is het mogelijk om de sim in vrijwel alle apparaten te plaatsen, ook als alleen ruimte is voor een micro of standaard formaat.