Warmtepompen en zonneboilers

Gelukkig zijn we voor duurzame energie niet meer afhankelijk van alleen wind- of zonne-energie. Dat is goed, want om de klimaatverandering terug te dringen, moeten we op grote schaal overgaan op groene energie, en met alleen energie afkomstig van zon- en windprojecten, kan niet de hoeveelheid energie opgewekt worden die nodig is. Twee alternatieven voor gas, die ook nog eens een goede aanvulling op elkaar zijn: warmtepompen en zonneboilers.

Koelkast maar dan andersom

Een warmtepomp werkt als een koelkast, maar dan de andere kant op. In plaats van de warmte buiten te houden zoals de koelkast doet, haalt de warmtepomp juist warmte op uit de lucht, bodem of het grondwater. Bij al deze soorten warmtepompen is energie nodig om het te gebruiken, maar kost minder dan elektrisch verwarmen.

De meest toegankelijke waterpomp is de lucht/water-warmtepomp. Deze haalt de warmte uit de buitenlucht. Hierin kun je nog kiezen voor een hybride warmtepomp, die deels zorgt voor de warmte in huis, of een volledig elektrische warmtepomp.

Een warmtepomp die via het grondwater of de bodem werkt is lastiger te realiseren; er zijn vergunningen nodig om te boren naar water en een warmtepomp die gebruik maakt van warmtebuizen onder de grond, is erg duur.

Zonnewarmte

Goedkope energie uit de natuur: de zon is een bron van warmte die omgezet kan worden in energie. Nu is dat omzetten natuurlijk niet goedkoop, maar als je bijvoorbeeld een zonneboiler aanschaft kun je op den duur wel profiteren van lage energiekosten en verdien je het geld wat je erin gestopt hebt weer terug. Met een zonneboiler verwarm je het water met de zon. Een zonneboiler heeft een voorraadvat waarin kraanwater zit, dat verwarmd wordt door de zonnecollector van de boiler.

Krachtige combinatie

Nu zijn we in Nederland niet verzekerd van een bepaalde hoeveelheid zon, al helemaal niet in de winter, wanneer die warmte juist extra nodig is. Daarom is een warmtepomp een ideale toevoeging aan het gebruik van een zonneboiler. Wanneer de zonneboiler niet genoeg water kan verwarmen, kan op dat moment de warmtepomp aan de slag. De warmtepomp die redelijk wat energie verbruikt, zal in combinatie met een zonneboiler iets minder stroom verbruiken, omdat de zonneboiler al voor een deel van de verwarming zorgt.

De warmtepomp en zonneboiler zijn beide vormen van energie opwekken die passen bij een duurzame levensstijl. Door ze in combinatie met elkaar te gebruiken, vullen ze elkaar aan waar nodig, en kun je zonder gas verwarmen.