Alles wat je moet weten over de oldtimerverzekering 

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een voertuig een bepaalde invloed uit kan oefenen op bijvoorbeeld het type verzekering dat je kan afsluiten. Bovendien kan ook de kostprijs er zomaar door worden beïnvloed. Neem nu bijvoorbeeld de oldtimerverzekering. Voor dit type verzekering geldt dat ze in het bijzonder in het leven is geroepen voor het verzekeren van oldtimers. Het is echter helemaal niet zo dat elke auto die al een bepaalde leeftijd heeft bereikt hiervoor in aanmerking komt, integendeel. Wil jij ook graag alles ontdekken over deze verzekering die speciaal voor oldtimers werd gelanceerd? Dan ben je zeker en vast op deze pagina aan het juiste adres.

Wat maakt de oldtimerverzekering zo interessant?

Voor heel wat mensen geldt in de praktijk dat ze haast niet kunnen wachten om hun voertuig als oldtimer te laten verzekeren. Dat is in het bijzonder het gevolg van het feit dat er hier financiële voordelen aan verbonden zijn. Afhankelijk van de specificaties van je voertuig spreekt het voor zich dat het afsluiten van een autoverzekering gepaard kan gaan met vrij stevige kosten. Deze kosten kunnen voor veel mensen een behoorlijke doorn in het oog zijn. Dit gezegd hebbende is het zo dat er ook heel wat verschillende manieren bestaan om te besparen op deze kosten. Eén van deze manieren is door het afsluiten van een speciale oldtimerverzekering. 

Wanneer je van plan bent om een dergelijke verzekering aan te vragen moet je er wel rekening mee houden dat je geconfronteerd zal worden met enkele niet onbelangrijke voorwaarden. Eén van deze voorwaarden stelt bijvoorbeeld dat je slechts een bepaald aantal kilometers per jaar mag afleggen met het voertuig in kwestie. Vaak is het bovendien ook nog eens zo dat deze kilometers uitsluitend afgelegd kunnen worden binnen een bepaalde straal van je woning. Dit zijn alvast twee belangrijke voorwaarden waar je aandacht aan zal moeten besteden wanneer je met het idee speelt om een oldtimerverzekering af te gaan sluiten. Dit zijn echter lang niet de enige voorwaarden. 

Welke andere voorwaarden worden er gesteld voor deze verzekering?

De korting die wordt aangeboden op de standaard verzekeringspremie zorgt er in de praktijk uiteraard voor dat niet iedereen zomaar kan kiezen voor het aanvragen van een oldtimerverzekering. Er zijn dan ook tal van verschillende voorwaarden van toepassing waar je absoluut zeker bij stil zal willen blijven staan. Enkele andere voorwaarden zijn onder meer de volgende:

  • Er dient sprake te zijn van een degelijke beveiliging; 
  • Het maximumgewicht is beperkt;
  • De auto dient over een bepaalde leeftijd te beschikken;
  • Je mag niet meer dan een maximum aantal kilometers per jaar afleggen;
  • Een lidmaatschap van FEHAC kan zijn vereist;
  • De auto dient over een bepaald merk te beschikken;
  • Er moet sprake zijn van een minimale taxatiewaarde;

Slechts wanneer er aan (zo goed als) alle hierboven aangehaalde voorwaarden kan worden voldaan is het doorgaans mogelijk om ervoor te kiezen om je auto als oldtimer te laten verzekeren. Je dient er wel rekening mee te houden dat de exacte voorwaarden sterk afhankelijk kunnen zijn van de verzekeraar in kwestie. Zo geldt voor de vereiste minimumleeftijd bijvoorbeeld dat deze zomaar kan variëren van 10 tot 30 jaar of zelfs nog ouder. Hier zal je zeker aandacht aan willen besteden. 

Welke oldtimerverzekeringen zijn er allemaal? 

Voor de oldtimerverzekering geldt dat ze vergelijkbaar met de gewone autoverzekering op meerdere manieren kan worden afgesloten. Ook voor een oldtimer geldt in eerste instantie dat ze altijd minstens over de WA-verzekering dient te beschikken wanneer je ze in het Nederlandse verkeer wenst te brengen. Voor heel wat mensen geldt echter dat ze van mening zijn dat deze WA-dekking niet voldoende is. Dat kunnen we ons ook best voorstellen. Voor deze dekking geldt namelijk dat ze in de praktijk louter en alleen een tussenkomst voorziet voor situaties waarin er sprake is van schade aan derden. De opgelopen schade aan je eigen oldtimer is dus nooit gedekt. 

Gelukkig is het zo dat je in de praktijk niet uitsluitend bent aangewezen op het afsluiten van de WA-verzekering voor oldtimers. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat je ervoor kan kiezen om een uitgebreidere verzekering af te sluiten. Het gaat hierbij dan om de WA+ beperkt cascoverzekering of om de WA+ volledige cascoverzekering. Voor laatst aangehaalde is uiteraard van toepassing dat ze je oldtimer voorziet van het meest interessante en tevens ook meest complete pakket met dekkingen. Zelfs de schade die je onverhoopt aan je eigen oldtimer hebt veroorzaakt wordt op deze manier gedekt. 

Wat wanneer deze verzekering voor jou (nog) geen optie is?

In heel wat verschillende situaties blijkt de oldtimerverzekering nog geen optie te zijn voor het voertuig dat men wenst te verzekeren. Dat is natuurlijk vervelend. Dit gezegd hebbende zou je in tussentijd kunnen opteren voor een zogenaamde youngtimerverzekering. Het betreft hier een verzekering welke ook voor iets jongere voertuigen kan worden afgesloten. Deze is financieel iets duurder in vergelijking met de echte oldtimerverzekering, maar daar staat tegenover dat ze een stuk voordeliger uitvalt in vergelijking met de gewone autoverzekering. Eigenlijk vormt ze wat dit betreft dus een beetje de gulden middenweg. Hoe dan ook, wanneer de oldtimerverzekering geen optie is voor jou is het afsluiten van deze youngtimerverzekering mogelijks het overwegen zeker waard. 

De oldtimerverzekering vergelijken? Zeker een goed idee! 

Eén van de belangrijkste bespaartips die steevast wordt gegeven voor wat het afsluiten van een gewone autoverzekering betreft heeft te maken met het uitvoeren van een vergelijking. Dat kunnen we best begrijpen. Voor dit type verzekering is namelijk van toepassing dat ze ongelofelijk concurrentieel is. Dit gezegd hebbende wordt door veel mensen de vraag gesteld of deze zelfde tip eveneens geldt voor het afsluiten van een verzekering voor een oldtimer. Dat is zeker het geval. 

Niet alleen de gewone autoverzekering, maar ook de oldtimerverzekering wordt door best een behoorlijk aantal verzekeraars aangeboden. Wanneer je de keuze maakt om een grondige vergelijking uit te voeren levert dit je dan ook altijd een bepaalde hoeveelheid aan financieel voordeel op. Het mag hoe dan ook duidelijk zijn, sta jij op het punt om een verzekering voor je oldtimer af te sluiten? Dan is het vergelijken van de verschillende oldtimerverzekeringen via Alpina Verzekeringen zeker en vast meer dan de moeite waard.