De voor- en nadelen van steenwol isolatie

Isolatiematerialen zijn in verschillende soorten verkrijgbaar en alle materialen hebben zowel voor- als nadelen. Het isoleren van het huis is ontzettend belangrijk, want je kunt met een goede isolatie besparen op je energierekening, omdat je minder hoeft te stoken. Maar je huis wordt ook meer geld waard als het goed geïsoleerd is en je kunt het wooncomfort verhogen, omdat het binnenklimaat beter te reguleren is. Een isolatiemateriaal dat je zou kunnen gebruiken is steenwol, maar wat zijn de voor- en nadelen van steenwol isolatie?

Hoge isolatiewaarde

Steenwol isolatie heeft een hoge isolatiewaarde. Hoe hoger de isolatiewaarde, des te beter het materiaal isoleert. Met als bijkomstig voordeel dat warmte niet meer kan ontsnappen en dat de warme lucht van buitenaf tijdens de zomer wordt geweerd. Je kunt het klimaat binnenshuis dus veel beter reguleren en je hoeft dus ook veel minder te stoken. Wat zorgt voor een kostenbesparing op je energierekening. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in de Lambda waarde en de Lambda waarde van steenwol ligt tussen de 0,032 en 0,040 W/mK.

Goedkoop isolatiemateriaal

Steenwol isolatie is ook ontzettend goedkoop en het wordt gemaakt van verschillende steensoorten. Het is dus een natuurproduct en dat houdt in dat steenwol ook een milieuvriendelijk materiaal. Steenwol is niet alleen goedkoop in de aanschaf, maar het heeft ook een extreem lange levensduur. Dus de investering doe je voor tientallen jaren. Het wordt nog goedkoper als je de ISDE bij de overheid aanvraagt. Hoe hoog de subsidie is, is afhankelijk van het materiaal dat je kiest, waar je woont en hoeveel verduurzamende toepassingen je in een jaar laat uitvoeren.

Steenwol isolatie is licht en geurloos

Steenwol isolatie is licht en geurloos. Het is dus eenvoudig aan te brengen en je hebt geen last van een vervelende geur. Bij het gebruik van PUR-schuim kan de ammoniak-geur wel dagen in en rondom het huis blijven hangen. Dat probleem heb je dus niet als je voor steenwol kiest. Steenwol is verkrijgbaar in platen, dekens en in een blaasbare substantie. Dus je kunt er zowel daken als vloeren, gevels en muren mee isoleren.

Onbrandbaar isolatiemateriaal

Steenwol isolatie heeft brandklasse B en is daarmee onbrandbaar. Bij brand kan het isolatiemateriaal het vuur weren en niet voor een aanwakkering van het vuur zorgen. Dat is een veilig idee. Een goed alternatief is glaswol dat zelfs een nog betere brandklasse heeft dan steenwol.

Het nadeel van steenwol isolatie

Steenwol isolatie heeft eigenlijk maar een nadeel en dat is dat de vezels die vrijkomen bij het snijden of het knippen de huid, ogen en de luchtwegen kunnen irriteren. Het is een vrij extreme irritatie die voor veel ongemak zorgt en je kunt zelfs een oogontsteking of een luchtweginfectie oplopen. Gelukkig kun je die problemen heel eenvoudig voorkomen door bijvoorbeeld beschermende kleding, handschoenen en een veiligheidsbril te dragen. Op die manier geef je de vrijgekomen vezels geen kans om je huid, ogen en luchtwegen te irriteren en kun je de steenwol veilig en eenvoudig aanbrengen.

Op zoek naar wat anders? Dan kan glaswol isolatie ook iets zijn!