3 Hormonen die niet dik horen te maken

hormonen

Hormonen reguleren alles in ons lichaam. Van haargroei, tot onze temperatuur, ontwaken, onze bloedsuikerspiegel, etc. Wanneer hormonen in de juiste hoeveelheid worden aangemaakt is je lichaam gezond van binnen en slank van buiten. Door invloeden zoals ons eten, stress, (gebrek aan) beweging en tekorten aan mineralen, goede vetten, etc, gaan de klieren die in ons lichaam  hormonen produceren teveel of te weinig aanmaken. En worden we dikker.

Deze 3 hormonen zouden ons moeten helpen met:

  • Cortisol (ontstekingsremmer, ’s ochtends energiek wakker worden, etc)
  • Schildklier (temperatuur, stofwisseling, etc)
  • Insuline (stabiele bloedsuikerspiegel)

Hoe werkt dit in de praktijk?

In de realiteit worden deze echter vaak te veel of te weinig (schildklier) aangemaakt en, laten deze hormonen ons meer en meer vet opslaan. Cortisol brengt ons in een staat van ‘overleven’, en bewaart daarom extra ‘reserves’. Insuline verstoort Lipolyse, het vetverbrandingsproces. Onze schildklier past zich aan als  we ons eten aanpassen en gaat trager werken als we minder eten, waardoor we daarna snel bijkomen. Wil je vet kwijt, dan moet je eerst focussen op het  in balans brengen van deze hormonen. Je moet je vinger leggen op drie dingen:

  1. Welk hormoon is in jouw lichaam uit balans.
  2. Wat zijn de belangrijkste voedingsmiddelen die je nu moet eten om dit hormoon weer In balans te brengen.
  3. Wat zijn de belangrijkste levensstijl aanpassingen om dat te bereiken.

Wanneer je dat weet, is het een soort ‘domino effect’. Het verliezen van overtollig lichaamsvet gaat daarna ineens heel snel omdat je de oorzaak ervan hebt ‘getackeld’. Zo kun je voor een langere periode succes afvallen of op gewicht blijven. 

Begeleiding door een diëtist

Het is belangrijk dat, wanneer je moeite hebt met afvallen of op gewicht blijven, je één ding niet vergeet: een goede betrouwbare diëtist zoeken. In Nederland moeten deze professionals voldoen aan strenge wet en regelgeving. Zo ben je er zeker van dat je erkende producten of diëten voorgeschreven krijgt. Door samen met iemand anders de problemen rondom schommelingen in gewicht aan te pakken is de kans dat dit voor een langere periode lukt veel groter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *