Welke subsidies bestaan er, als het gaat om duurzaam bouwen?

Duurzaam bouwen wordt steeds belangrijker in de strijd tegen klimaatverandering en het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Gelukkig zijn er diverse subsidies beschikbaar die particulieren en bedrijven kunnen helpen bij het realiseren van duurzame bouwprojecten. In deze blog bespreken we enkele van de subsidies die er bestaan voor duurzaam bouwen en hoe ze kunnen bijdragen aan een groenere toekomst.

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Een van de meest bekende subsidies op het gebied van duurzaam bouwen is de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Deze subsidie is bedoeld voor particulieren en zakelijke gebruikers die investeren in duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. De ISDE kan een aanzienlijke financiële ondersteuning bieden bij de aanschaf en installatie van deze duurzame systemen, waardoor de drempel om te investeren in groene energie wordt verlaagd.

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH).

Daarnaast zijn er subsidies beschikbaar voor energiebesparende maatregelen in bestaande gebouwen. Een voorbeeld hiervan is de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Deze subsidie is gericht op het stimuleren van energiebesparing in woningen door middel van isolatie, HR++ glas en andere energiebesparende maatregelen. Huiseigenaren kunnen hiermee een aanzienlijke bijdrage ontvangen voor het verbeteren van de energie-efficiëntie van hun woning.

Subsidies voor bedrijven

Voor bedrijven zijn er ook specifieke subsidies beschikbaar, zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Deze subsidies zijn bedoeld om ondernemers te ondersteunen bij het investeren in duurzame technologieën en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Bedrijven kunnen een aanzienlijk deel van hun investeringen aftrekken van de belasting, waardoor het financieel aantrekkelijker wordt om te investeren in duurzaam bouwen.

Regionale en lokale subsidies

Naast landelijke subsidies zijn er ook regionale en lokale subsidies beschikbaar. Veel gemeenten bieden bijvoorbeeld subsidies aan voor groene daken, regenwateropvangsystemen en andere duurzame initiatieven. Deze subsidies kunnen variëren in omvang en voorwaarden, dus het is de moeite waard om de mogelijkheden te verkennen bij de specifieke gemeente waarin het bouwproject zich bevindt.

Het is belangrijk op te merken dat de beschikbaarheid en voorwaarden van subsidies kunnen veranderen, dus het is altijd raadzaam om de meest recente informatie in te winnen bij de relevante instanties. Daarnaast kunnen subsidies in sommige gevallen worden gecombineerd met andere financiële instrumenten, zoals groene leningen en energieprestatiecontracten, om duurzame bouwprojecten nog toegankelijker te maken.