Wat is het verschil tussen een inboedel en opstalverzekering?

Veel huurders en huiseigenaren zijn bezorgd over het verschil tussen de woonhuisverzekering of opstalverzekering en de verzekering voor de inboedel. Veel consumenten weten niet of het nodig is om beide verzekeringen af te sluiten.

Een opstalverzekering is verplicht

Elke eigenaar van een huis of appartement moet een woonhuisverzekering hebben. Een huurder heeft daarentegen geen behoefte aan een woningverzekering. De verzekering voor huiseigenaren biedt een elementaire bescherming van je eigendommen tegen brandschade, stormschade, hagelschade en waterschade. Alleen onroerende goederen zijn gedekt, d.w.z. dat alle zaken die binnen staan geen enkele bescherming hebben en moeten gedekt moeten worden door een andere verzekering. De inboedelverzekering is dan ook voor elke huurder van belang.

Verschillende modules

Een opstalverzekering bestaat uit 3 verschillende onderdelen. Deze kunnen onafhankelijk van elkaar worden afgesloten. Je kunt dus zelf bepalen welke modules je nodig hebt om je eigendom te beveiligen.

Modules van de woonhuisverzekeringen

– Een brandverzekering biedt een garantie tegen brand, blikseminslag, explosie en implosie.
– Een verzekering tegen waterschade biedt bescherming tegen schade door leidingwater, vorstschade of insijpelend water
– Een stormschadeverzekering beschermt tegen de kosten van hagel en storm.
Naast deze modules is er nog de mogelijkheid om je te verzekeren tegen glasbreuk, inbraak, enz. Voor elk onderdeel moet een extra premie betaald worden.

Wat bij schade?

Bij schade dekt de opstalverzekering de kosten voor het verbouwen of renoveren van je woning, door schade. Het in de verzekeringspolis vermelde gebouw is verzekerd. Als je een woonhuisverzekering afsluit, kun je ook je bijgebouwen, zoals je terras of garage, laten verzekeren.

In tegenstelling tot de opstalverzekering dekt de inboedelverzekering de schade aan roerende goederen. Roerende goederen omvat meubilair, toestellen en inrichting van de woning. Stel je je appartement of huis voor als een schoenendoos. Als je de schoenendoos zou omdraaien, wat zou dan de waarde zijn van alle voorwerpen die eruit vallen? Waarschijnlijk zal het over duizenden of zelfs tienduizenden euro’s gaan.

Een inboedelverzekering beschermt je tegen schade in huis veroorzaakt door hagel, storm, leidingwater, brand, beroving, diefstal en vandalisme. Je kunt enorme schade dekken voor een klein bedrag. Daarom is het belangrijk dat elke huurder, maar ook eigenaars van een huis een inboedelverzekering afsluiten.

Als het dak begint te branden als gevolg van een blikseminslag, betaalt de verzekering van de huiseigenaar. Als de vlammen zich echter verspreiden naar binnen, heb je een inboedelverzekering nodig om de schade aan je inrichting te dekken. Als door een technisch mankement leidingwater weglekt en de muren van je woning worden vernield, wordt de schade betaald door de verzekering van de huiseigenaar. Zelfs als er in je huis wordt ingebroken en waardevolle spullen, juwelen of contant geld worden gestolen, ben je gedekt door een inboedelverzekering als je voor deze opties betaalt.

Stel je financieel veilig

Zoals je kunt zien, zijn er veel scenario’s die je huis en je inboedel kunnen beschadigen. Daarom moet je je beschermen, want je meubels zijn duur en bij een schadeclaim krijg je de beschadigde artikelen tegen vervangingswaarde vergoed. Andere kosten die worden gedekt, kunnen bestaan uit saneringskosten, kosten door het vervangen van de onderdelen, opslagkosten en reparatiekosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *