Warmtepompen worden wereldwijd al vele jaren als een verwarmingssysteem gebruikt. Veel van dit soort toestellen zijn qua temperatuur zelfs ‘omkeerbaar’. Omdat ze op deze wijze vrij simpel in de winter gebouwen kunnen verwarmen en in de zomer kunnen koelen.
Wat is een warmtepomp
Het belangrijkste verschil tussen een warmtepomp en een koelkast is dus maar net hoe je naar haar functionaliteit kijkt. Een warmtepomp is in principe gewoon een koelkast waarbij de binnenkant van de koelkast zich buiten het huis bevindt. Of met andere woorden: een warmtepomp probeert de lucht van buiten het gebouw af te koelen en verwarmt daarbij de lucht in het gebouw.
Een warmtepomp haalt zo dus de warmte van de ene plaats en verplaatst deze naar een andere. Net zoals een koelkast dat doet. In de zomer voert het daarbij warmte het huis uit en in de winter brengt het de warmte naar binnen. Zelfs als het buiten koud is. Warmtepompen kunnen deze warmte door middel van een proces van verdamping en condensatie overdragen. Dit gebeurt via een koelmiddel dat tussen de binnen- en buitenunits circuleert.
Hoe werkt een warmtepomp nu precies is echter een flink stuk ingewikkelder uit te leggen. Hiervoor moet je op internet naar een specialist gaan zoeken. Die weten het precies uit te leggen.
De voordelen van een warmtepomp
Zoals je hierboven al kon lezen is één van de belangrijkste voordelen van een warmtepomp dat ze zowel voor verkoeling als verwarming kunnen zorgen. Het biedt zo het hele jaar door comfort. Een warmtepomp zal je daarnaast ook van de volgende voordelen laten genieten:
- Zorgt voor een maximaal rendement. Bij de juiste installatie verbruikt een warmtepomp de helft tot een derde zoveel energie als dat een cv-installatie of elektrische verwarming opstelling doet.
- Is goed voor het milieu. In tegenstelling tot een woning dat enkel met aardgas verwarmd wordt, vermindert het overschakelen naar een warmtepomp jouw ecologische voetafdruk enorm. Dit is te vergelijken met ongeveer dezelfde CO2 uitstoot voor als je het hele jaar bijna niet meer met jouw benzine- of dieselauto rijdt.
- Verbetert de luchtkwaliteit binnenshuis. De meeste moderne warmtepompen zorgen voor een betere luchtstroom en ontvochtiging in huis. Dit kan door een speciaal filtersysteem toe te voegen. Om zo de lucht die in jouw woning circuleert van verontreinigende stoffen, stof, pollen en andere allergenen binnenshuis te reinigen.
Een grote rol in een duurzame toekomst
Een warmtepomp is een veelzijdig systeem dat als een soort omgekeerde koelkast werkt, om zowel warme als koude lucht in huis te brengen. Het wordt vaak buiten geïnstalleerd en maakt voor haar werking gebruik van warmte-energie (of soms aardwarmte) uit haar omgevingslucht.
Zo’n warmtepomp is een geweldig alternatief voor de gasketel. En het zal vanwege de mogelijkheden rondom de opwekking van bijvoorbeeld wind- of zonne-energie ook een grote rol in een duurzame toekomst spelen. Ben jij al klaar voor je eigen milieu- en geldbesparende verwarmingssysteem in jouw toekomst?
Het is interessant om meer te lezen over verschillende soorten extensions, bedankt voor het delen van dit artikel. Ik heb…
Interessant artikel om te lezen! Dit zijn inderdaad de populairste vloeren op dit moment. Wij hebben onlangs gekozen voor een…
Goede tips! Hier ga ik zeker goed over nadenken. Zelf zat ik ook te denken aan grote keramische tegels voor…